ΣΗΜΕΙΩΣΗ: ΑΥΤΗ Η ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΕΧΕΙ ΓΙΝΕΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ ΠΡΙΝ! |
---|
Επειδή κάποιες φορές βλέπω χρήστες Windows / Linux που προσπαθούν με διάφορους τρόπους να εγκαταστήσουν τις γραμματοσειρές των Windows σε όποια διανομή Linux έχουν, και το σημαντικό εδώ είναι πως έχουν στήσει dual boot (Windows & Linux στον ίδιο υπολογιστή), σας έχω νέα. Δεν χρειάζεται να κάνετε εγκατάσταση τίποτα. Η προσθήκη των γραμματοσειρών των Windows είναι αρκετά εύκολη και απλή, όταν αυτές υπάρχουν διαθέσιμες μερικά blocks πιο πέρα.
Δημιουργία απλού symbolic link
Αυτό που πρέπει να κάνει κάποιος είναι η δημιουργία ενός απλού συμβολικού συνδέσμου, στον φάκελο των γραμματοσειρών των Windows. Αυτός ο συμβολικός σύνδεσμος όμως προϋποθέτει και την μόνιμη προσάρτηση του διαμερίσματος(partition) που περιέχει τα αρχεία των Windows (C:) μέσω του αρχείου /etc/fstab στην διανομή Linux που έχουμε.
Μα, μπορεί να φτιάξει κάποιος symlink από NTFS σε Linux partition? Ναι, μπορεί. Χάρις στο εργαλείο ntfs-3g που στη πλειοψηφία των διανομών (των λεγόμενων mainstream) είναι προεγκατεστημένο.
Πάμε να δούμε τα βήματα ένα-ένα και ανοίξτε ένα τερματικό από τώρα, γιατί από εκεί θα κάνουμε την δουλειά που θέλουμε.
- Δημιουργία φακέλου
mkdir Windows
- Μόνιμη προσάρτηση διαμερίσματος Windows
Εδώ, πρέπει να βρούμε πως αναγνωρίζει ο πυρήνας Linux το διαμέρισμα που βρίσκονται τα αρχεία των Windows. Μια καλή εντολή για να το κάνουμε αυτό είναι η παρακάτω:
sudo lsblk -f
Θα μας επιστρέψει μια δενδροειδή μορφή με στοιχεία των δίσκων/διαμερισμάτων που έχουμε. Αυτά που μας ενδιαφέρουν εδώ είναι:
Το FSTYPE , κοιτάμε για NTFS. Φυσικά αν έχουμε δώσει κάποιο
LABEL στο Windows Partition κοιτάμε και γι’ αυτό.
Το UUID είναι και αυτό σημαντικό για το επόμενο βήμα, οπότε το σημειώνουμε και αυτό. Θα είναι της μορφής: 86111MAG5153B138.
Ανοίγουμε έναν γραφικό κειμενογράφο και αυτός εξαρτάται είτε από την διανομή που έχετε, είτε από το γραφικό περιβάλλον. Αν φυσικά έχετε εξοικειωθεί με κάποιον κειμενογράφο γραμμής εντολών, κανένα πρόβλημα, αρκεί να τον ανοίξουμε με δικαιώματα υπερχρήστη(root,admin) διότι το αρχείο που μας ενδιαφέρει θέλει τέτοια δικαιώματα για να μας επιτραπεί η επεξεργασία του.
Μισό! Πριν ανοίξουμε τον κειμενογράφο, καλό θα είναι να δημιουργήσουμε και ένα backup αυτού του σημαντικού αρχείου.
sudo cp /etc/fstab /etc/fstab.bak
Εγώ εδώ θα χρησιμοποιήσω τον πολύ απλό gedit.
gksudo gedit /etc/fstab
Και προσθέτουμε στο τέλος μια γραμμή όπως η παρακάτω.
UUID=86111MAG5153B138 /home/$USER/Windows/ ntfs-3g uid=1000,gid=1000,dmask=027,fmask=137 0 0
Προσέξτε εδώ να αντικαταστήσετε το αλφαριθμητικό του UUID με το δικό σας, καθώς και το $USER με το username σας. Δώσε π.χ.
echo $USER
στο τερματικό, τι σας επιστρέφει; (CTRL+SHIFT+T για να ανοίξουμε νέα καρτέλα στο τερματικό – στα περισσότερα τερματικά ισχύει αυτό το shortcut). Επίσης, βρείτε τα σωστά uid και gid με την απλή εντολή id σε ένα τερματικό, αν και στην πλειοψηφία των διανομών είναι uid=1000 και gid=1000, ενδέχεται και να αλλάζει(ειδικά το gid).
Αποθηκεύουμε το αρχείο και πάμε να δούμε αν το κάναμε σωστά.
sudo mount -a
αν δεν σας επιστρέψει τίποτα, μάλλον σωστά το κάναμε. Δίνουμε και για επιβεβαίωση
mount | grep Windows
και θα πρέπει να δούμε πληροφορίες για την ορθή προσάρτηση του διαμερίσματος.
Ας δώσουμε τώρα και μια
ls Windows/Windows/Fonts/
τι; χαμός στο ίσωμα; γέμισε το τερματικό αρχεία; τότε είμαστε σε καλό δρόμο και προχωράμε στο τελευταίο βήμα.
- Δημιουργία του συμβολικού συνδέσμου
sudo ln -s Windows/Windows/Fonts/ /usr/share/fonts/WindowsFonts
Η παραπάνω εντολή θα δημιουργήσει έναν συμβολικό σύνδεσμο του φακέλου Fonts μέσα στο /usr/share/fonts με όνομα WindowsFonts. Το κάναμε σωστά;
ls -l /usr/share/fonts/WindowsFonts
θα πρέπει να μας επιστρέψει κάτι σαν το παρακάτω (δίνουμε προσοχή στο βελάκι)
/usr/share/fonts/WindowsFonts → Windows/Windows/Fonts/
ή εναλλακτικά
ls /usr/share/fonts/WindowsFonts/
θα πρέπει να μας επιστρέψει όλες τις γραμματοσειρές των Windows.
Το μόνο που απομένει είναι η ανανέωση της λεγόμενης fonts cache με την παρακάτω εντολή
sudo fc-cache -f -v
αν τελειώσει με
fc-cache: succeeded
είμαστε πλέον έτοιμοι να χρησιμοποιήσουμε όλες τις γραμματοσειρές των Windows στο Linux μας(Libreoffice, GIMP…ακόμη και ως γραμματοσειρά επιφάνειας εργασίας).
Χωρίς Dual Boot
Όλα τα παραπάνω φυσικά ισχύουν για συστήματα Dual boot και μόνο. Αν όμως έχετε διαθέσιμες με κάποιο τρόπο (π.χ. iso ή DVD, Virtual Machine) τις γραμματοσειρές των Windows, αλλά δεν έχετε το λειτουργικό εγκατεστημένο, τότε μπορείτε απλά να αντιγράψετε όλες τις γραμματοσειρές μέσα σε έναν φάκελο που θα δημιουργήσετε κάτω από το /usr/share/fonts/
Θα χρειαστούμε δικαιώματα υπερχρήστη για να δημιουργήσουμε κατάλογο εκεί μέσα.
sudo mkdir /usr/share/fonts/WindowsFonts
Εδώ χρησιμοποιώ τον λεγόμενο system-wide κατάλογο έτσι ώστε οι γραμματοσειρές να είναι διαθέσιμες σε όλους τους χρήστες. Αν για κάποιο λόγο θέλετε μόνον εσείς να χρησιμοποιείτε αυτές τις γραμματοσειρές, τότε ξεχνάμε το /usr/share/fonts/ και φτιάχνουμε ένα κρυφό κατάλογο με όνομα fonts μέσα στον προσωπικό μας κατάλογο.
mkdir -p .fonts/WindowsFonts
προσέξτε την τελεία μπροστά από το όνομα που υποδηλώνει κρυφό κατάλογο.
Έπειτα φτιάχνουμε τον συμβολικό σύνδεσμο εκεί μέσα, αν έχουμε dual boot σύστημα, ή αντιγράφουμε τις γραμματοσειρές από το iso ή DVD στον κατάλογο WindowsFonts που δημιουργήσαμε εκεί μέσα με την παραπάνω εντολή. Ότι από τα παραπάνω και αν κάνουμε η
sudo fc-cache -f -v
είναι απαραίτητη για να δημιουργηθεί η νέα fonts cache και να ανιχνευθούν/προστεθούν στο σύστημα οι καινούριες γραμματοσειρές.
Για την προσάρτηση DVD δεν θα πω κάτι, θα γίνει μάλλον αυτόματα στις περισσότερες των περιπτώσεων.
Για την προσάρτηση του .iso δώστε την παρακάτω εντολή
sudo mount -t iso9660 -o loop /path/to/iso /mnt/
και τα περιεχόμενα του .iso θα βρίσκονται στο σημείο που έχει γίνει η προσάρτηση, δηλ στο /mnt/.
Με όποιον τρόπο και αν αποκτήσουμε πρόσβαση στις γραμματοσειρές, πρέπει να ανοίξουμε τον διαχειριστή αρχείων και φακέλων ως υπερχρήστης και να ψάξουμε να βρούμε τις γραμματοσειρές και να τις αντιγράψουμε.
gksudo nautilus /mnt/
Ίσως να μην τις εντοπίσουμε τόσο εύκολα όσο νομίζουμε. Πρέπει να ψάξουμε για ένα αρχείο ονόματι install.wim και αυτό το αρχείο να το κάνουμε extract, π.χ. με το 7z ή το unzip.
unzip /mnt/Sources/install.wim
ή δεξί κλικ και extract και το αποσυμπιεσμένο περιεχόμενο θα περιέχει τις γραμματοσειρές που θέλουμε.
Εν κατακλείδι
Δεν ξέρω κατά πόσον ο τελευταίος τρόπος, αυτός της αντιγραφής από DVD ή iso είναι νόμιμος, καθώς στην πρώτη περίπτωση του dual boot υποτίθεται ότι έχετε διαβάσει και αποδεχτεί την EULA για τις γραμματοσειρές (αφού ήδη τις χρησιμοποιείτε σε Windows), διαβάστε όμως την EULA εδώ, για να ξέρετε και πότε μπορείτε και πότε όχι να χρησιμοποιήσετε τις restricted γραμματοσειρές των Windows.