Μεταφορά ρυθμίσεων Thunderbird

ΑΥΤΗ Η ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΕΧΕΙ ΓΙΝΕΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ ΠΡΙΝ!

Οι Firefox και Thunderbird είναι οι εφαρμογές εκείνες που έχουν κάνει γνωστό το Mozilla Foundation στο ευρύ κοινό. Χρησιμοποιούνται κατά κόρον όχι μόνον από χρήστες Linux, αλλά και από χρήστες Windows.

Προτερήματα των Firefox και Thunderbird είναι, εκτός της φύσης του ανοιχτού λογισμικού, η αξιοπιστία και η απρόσκοπτη λειτουργία τους. Με τον μεν Firefox να διαθέτει την καλύτερη γκάμα από πρόσθετα και τον Thunderbird να κάνει την κρυπτογράφηση (ή υπογραφή) ηλ.μηνυμάτων με PGP κλειδιά, παιχνιδάκι(μέσω του πρόσθετου enigmail).
Σε ότι αφορά τον Firefox ο συγχρονισμός και η μεταφορά ρυθμίσεων είναι και αυτή παιχνιδάκι με την υπηρεσία sync. Σε ότι αφορά τον Thunderbird, θα δούμε παρακάτω πως μπορούμε να κάνουμε την μεταφορά σχετικά εύκολα.

Από Linux σε Linux

Αν έχουμε αλλάξει διανομή ή έχουμε δημιουργήσει ένα dual boot σύστημα και θέλουμε να μεταφέρουμε όλους τους λογαριασμούς, ρυθμίσεις (π.χ. enigmail..κλπ) του thunderbird στην νέα διανομή, το μόνο που πρέπει να κάνουμε είναι η μεταφορά των περιεχομένων ενός συγκεκριμένου καταλόγου. Αυτός βρίσκεται στην διαδρομή

/home/$USER/.thunderbird/

με το /home/$USER/ να μην είναι κάτι άλλο από τον προσωπικό μας κατάλογο και τον φάκελο .thunderbird να είναι κρυφός (έχει την γνωστή τελεία μπροστά).
Για να αποφύγουμε γραφικούς διαχειριστές αρχείων και τις διαφορές που συνήθως έχουν μεταξύ τους, θα χρησιμοποιήσουμε ότι πιο κοινό υπάρχει μεταξύ διαφορετικών Linux διανομών και αυτό είναι το τερματικό.
Εδώ υποθέτουμε τα εξής:
1) Έχουμε μεταφέρει τον φάκελο .thunderbird όπως είναι, ως backup, σε ένα USB stick.
2) Έχουμε συνδέσει το USB stick στην νέα διανομή μας.
3) Έχουμε προσαρτήσει το USB stick στην διαδρομή /media/$USER/Data/

Αυτό που έχουμε να κάνουμε είναι να διαγράψουμε τις υπάρχουσες ρυθμίσεις και να μεταφέρουμε τα περιεχόμενα του καταλόγου.

rm -r ~/.thunderbird/*
rsync -aAXv /media/$USER/Data/thunderbird/* ~/.thunderbird/

Από Linux σε Windows

Εδώ τα πράγματα αλλάζουν λίγο και θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε τον Profile Manager. Πάλι υποθέτουμε ότι:
1) Έχουμε μεταφέρει σε ένα USB stick τον φάκελο thunderbird (ως backup).
2) Έχουμε συνδέσει και έχουμε προσαρτήσει το USB stick σε Windows. Συνήθως η προσάρτηση γίνεται αυτόματα.
Θα ανοίξουμε τον thunderbird μέσω Command Prompt με την παρακάτω εντολή

C:\Program Files\Mozilla Thunderbird\thunderbird.exe -P

Εκεί θα πατήσουμε το Create Profile και μετά την πρώτη καρτέλα (αφού πατήσουμε Next) θα επιλέξουμε το Choose Folder. Εκεί θα βρούμε έναν φάκελο προφίλ ο οποίος θα βρίσκεται μέσα στο USB stick κάτω από τον φάκελο thunderbird και θα είναι της μορφής drfwd34fv.default. Αφού τον επιλέξουμε πατάμε Finish και επιλέγουμε να ανοίξει ο thunderbird με αυτό το προφίλ. Αν θέλουμε μπορούμε να αφαιρέσουμε το αρχικό Default Profil πριν δημιουργήσουμε το νέο.

thunderbird1

thunderbird2

thunderbird3

Ακόμη και αν χρησιμοποιεί κάποιος Windows, είτε γιατί δεν μπορεί να κάνει διαφορετικά, είτε για άλλους λόγους, καλό θα είναι να χρησιμοποιεί ανοιχτό λογισμικό όπου μπορεί, όχι για κάτι άλλο, αλλά για την διαφάνεια, την ασφάλεια, την αξιοπιστία και την κοινότητα που το απαρτίζουν.

Τέλος, προσέξτε ότι αν έχουμε το πρόσθετο enigmail για χρήση PGP κλειδιών, ναι μεν οι ρυθμίσεις του θα μεταφερθούν, όχι όμως και τα PGP κλειδιά. Εννοείτε πως τα private keys δεν αποθηκεύονται στο enigmail. Για να εισάγουμε τα PGP κλειδιά μας θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε άλλο πρόγραμμα, το γνωστό Gpg4win που εμπεριέχει και το kleopatra.

Advertisement

Συμβάλετε κι εσείς με ένα σχόλιο

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.