ΑΥΤΗ Η ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΕΧΕΙ ΓΙΝΕΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ ΠΡΙΝ!
Σε ότι αφορά το Diaspora, για όσους/ες δεν το γνωρίζουν, θα πω εν συντομία ότι είναι μια προσπάθεια ενός ανοιχτού κοινωνικού δικτύου. Ενός social media που ο χρήστης έχει τον έλεγχο και όχι κάποιος οργανισμός ή εταιρία.
Στο Diaspora Network μπορούν να δημιουργηθούν διάφοροι κόμβοι(pods) τους οποίους ελέγχουν οι χρήστες και έτσι μπορούν να δημιουργήσουν το δικό τους κοινωνικό δίκτυο. Αυτό έκανε και το hackerspace.gr και παρακάτω θα δούμε μερικά σημαντικά στοιχεία.
Εγγραφή
Για να εγγραφείτε, απλά δώστε ένα nickname, ένα όνομα και ένα e-mail και είστε εντάξει. Δεν χρειάζεται ούτε κινητό τηλέφωνο, ούτε πραγματικά στοιχεία(όνομα..κλπ). Η ιδιωτικότητά σας (privacy) είναι ένα από τα moto του Diaspora Network. Φυσικά αν θέλετε να συμπληρώσετε πλήρως το προφίλ σας, μπορείτε να ανεβάσετε και φωτογραφίες και να φτιάξετε ένα πλήρες «βιογραφικό»(bio) που θα φαίνεται στο προφίλ σας.
Μετά την εγγραφή το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να διαμοιραστείτε το περιεχόμενο που επιθυμείτε.
Tags
Τα tags τα γνωρίζουμε όλοι λίγο πολύ. Κάπως έτσι λειτουργεί και το Diaspora. Ακολουθήστε όσα tags θέλετε να βλέπετε στο stream σας. Επίσης, όταν κάνετε κάποιο ποστ, βάλτε τα κατάλληλα tags έτσι ώστε να το δουν (εκτός από εκείνους που σας ακολουθούν) και οι υπόλοιποι που ενδιαφέρονται για το συγκεκριμένο tag.
Μοιραστείτε με άλλους
Οι φίλοι ή η ακόλουθοι σε άλλα κοινωνικά δίκτυα, στο Diaspora φαίνονται με τον παραπάνω τίτλο. Ίσως δείτε κάποια στιγμή το μήνυμα «Ο τάδε ξεκίνησε να μοιράζεται μαζί σας…» αυτό σημαίνει ότι ακολουθεί τα ποστ σας και ως ένδειξη «φιλίας» καλό θα είναι να κάνετε κι εσείς το ίδιο.
Τα παραπάνω είναι περιληπτικές αναφορές για να ξεκινήσετε με το Diaspora. Στην πορεία θα δείτε πως λειτουργεί και μπορώ να πω ότι είναι αρκετά εύκολο.
Pods(κόμβοι)
Οι κόμβοι είναι η λεγόμενη αποκέντρωση. Αντί να υπάρχει ένας κεντρικός κόμβος (όπως σε άλλα κοινωνικά δίκτυα) μέσω του οποίου ελέγχονται τα πάντα, εδώ ο χρήστης (ή ένα γκρουπ χρηστών) μπορούν να ανοίξουν τον δικό τους κόμβο που θα φιλοξενείται σε δικό τους server. Βέβαια για τους υπόλοιπους χρήστες το θέμα είναι κατά πόσον εμπιστεύονται το συγκεκριμένο pod.
Μερικά στοιχεία «εμπιστοσύνης»
Μια σελίδα έχει δημιουργηθεί γι’ αυτόν το σκοπό. Εκεί θα δούμε διάφορα στοιχεία που αφορούν τα pods που είναι active στο Diaspora Network. Θα δούμε πληροφορίες όπως: uptime, version, total users, posts, comments, rating…κλπ.
Από εκεί μπορούμε να βγάλουμε ένα συμπέρασμα για το πόσο αξιόπιστο είναι κάποιο pod.
Το uptime να είναι όσο το δυνατόν μεγαλύτερο. Έτσι θα μας εξασφαλίσει ότι το pod στο οποίο έχουμε γραφτεί λειτουργεί απρόσκοπτα 24ώρες το 24ωρο.
Το version του Diaspora όπου τρέχει το pod. Πρέπει να είναι το τελευταίο και πιο ενημερωμένο. Στις νεότερες εκδόσεις του Diaspora, εκτός από νέα χαρακτηριστικά, έχουν διορθωθεί και τυχών σφάλματα(bugs), καθώς και τρύπες ασφαλείας.
Τα total users, active users, μας δείχνουν κατά πόσο ένας κόμβος είναι ενεργός. Παίζουν και τα δυο σημασία όπως καταλαβαίνουμε, γιατί τι να το κάνεις να έχεις 5000 χρήστες και να είναι ενεργοί οι 10.
Comments και rating είναι άλλο ένα σημάδι «εμπιστοσύνης» του κόμβου. Εκεί θα δούμε σχόλια χρηστών του κόμβου, καθώς και τι βαθμό δίνουν σε αυτόν.
Φυσικά τον πρώτο και τελευταίο λόγο στο θέμα της εμπιστοσύνης παίζει το κατά πόσο γνωρίζει κάποιος εκείνον(ους) που διαχειρίζονται το pod. Αν με ρωτάτε αν εμπιστεύομαι το hackerspace ή απάντηση είναι ξερά…ΝΑΙ. Γνωρίζω και τα άτομα που το απαρτίζουν, καθώς και τη σοβαρότητα της δουλειάς που κάνουν εκεί. Αν θέλετε να τους γνωρίσετε κι εσείς, δείτε εδώ.
LibreNet.gr
Το librenet.gr δεν είναι κάτι άλλο από ένα pod του Diaspora Network. Δημιουργήθηκε πρόσφατα από το hackerspace.gr για να υπάρχει μια ελληνική πτυχή αυτού του ανοιχτού social media, η οποία να ασχολείται με τον ανοιχτό κώδικα και το ελεύθερο λογισμικό. Πραγματικά έχω δει πολλά αξιόλογα άτομα εκεί τα οποία γνωρίζω είτε από κοντά, είτε μέσω διαδικτύου, τα οποία άτομα γνωρίζω ότι γνωρίζουν καλά το Linux και τον ανοιχτό κώδικα γενικότερα.
Rate and Comment
Παραπάνω ανέφερα περί comments και ratings χρηστών για κάποιο pod κι εδώ θα δείξω (για όσους δεν γνωρίζουν) πως μπορούν να το κάνουν.
Καταρχήν επισκεπτόμαστε την σελίδα: http://podupti.me/
Εκεί θα δούμε μια λίστα με όλα τα active pods του Diaspora Network. Κάνοντας scroll down θα δούμε και το librenet.gr όπου μπορούμε να διακρίνουμε τα στοιχεία που προαναφέραμε (uptime, version, users, rating…κλπ).
Κάνοντας κλικ επάνω στο rating (δείτε την παρακάτω εικόνα), θα ανοίξει ένα παράθυρο στο οποίο μπορούμε να δώσουμε το όνομά μας, το librenet προφίλ μας και να αφήσουμε ένα σχόλιο. Εκεί στο ίδιο παράθυρο θα δούμε και την rating scale bar, όπου από προεπιλογή βρίσκεται στο 10(άριστα).
Εύχομαι να πάει καλά το νέο δίκτυο του hackerspace, προσωπικά βρίσκομαι εκεί μέσα με το nickname, Nick Thom, για όσους/ες θέλουν να τα λέμε κι εκεί.
Γίνεται να μεταφέρεις το λογαριασμό σου από ένα άλλο pod σε αυτό του librenet?
Και αν ναι, ο τρόπος είναι πρώτα να κατεβάσεις όλο το περιεχόμενο από το άλλο pod και στη συνέχεια να δημιουργήσεις καινούριο λογαριασμό στο librenet και να ανεβάσεις εκεί το περιεχόμενο σου;
Ωραίο αυτό που λες, αλλά δεν νομίζω να υποστηρίζεται. Κουμπάκι download έχω δει (για τα δεδομένα του λογαριασμού), upload κουμπάκι δεν έχω δει όμως. Αν πάντως πετύχεις κάτι τέτοιο, δημοσίευσε και το πως, θα είναι χρήσιμο.
Μια απορία σχετικά με το diaspora και τα pods: Τα διάφορα pods συνδέονται/επικοινωνούν μεταξύ τους ή είναι απομονωμένα; Αν π.χ. έχω ένα λογαριασμό στο librenet και κάποιος έχει λογαριασμό σε ένα άλλο pod στη Γαλλία π.χ. μπορώ να τον εντοπίσω και να «αρχίσω να μοιράζομαι μαζί του»; Ή βρισκόμαστε σε εντελώς απομονωμένα και αόρατα μεταξύ τους δίκτυα;
Ναι, κανονικά πρέπει να γίνεται. Μπορείς να τον εντοπίσεις και να διαμοιραστείς μαζί του, ακόμη και αν βρίσκεται σε άλλο pod. Αρκεί να γνωρίζεις το ακριβές Diaspora ID . Π.χ username@pod.tld . Ωστόσο, υπάρχει μια ρύθμιση στο προφίλ(profile), έτσι ώστε να μπορεί κάποιος χρήστης να θέσει την αναζήτηση ως «επιτρέπεται» ή «δεν επιτρέπεται». Για να εντοπίσεις έναν χρήστη από άλλο pod, πρέπει να έχει θέσει το Search στο Allow (ένα τικ στο κουτάκι).
Αυτό που δεν μπορείς να κάνεις ακόμη (βρίσκεται υπό συζήτηση και development) είναι να συνδεθείς σε ένα άλλο pod με τον λογαριασμό από κάποιο άλλο. Δηλαδή, πρέπει να φτιάξεις νέο λογαριασμό για να συνδεθείς κανονικά σε κάποιο pod.