ΑΥΤΗ Η ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΕΧΕΙ ΓΙΝΕΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ ΠΡΙΝ!
Μερικές φορές είναι πιο βολικό να φτιάχνουμε μια εικόνα gif, αντί να ανεβάζουμε βιντεάκια στο youtube ή σε κάποιο άλλο video hosting site. Η εικόνα gif μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως οδηγός(mini tutorial), για να δείξουμε κάτι σε κάποιον/α. Εξάλλου, μια εικόνα ίσον χίλιες λέξεις, πόσο μάλλον όταν είναι και κινούμενη. Παρακάτω, θα δούμε πως μπορούμε να μετατρέψουμε ένα αρχείο βίντεο σε gif εικόνα, σχετικά εύκολα.
Προγράμματα
Θα χρειαστούμε τρια προγράμματα. Τον mplayer, το imagemagick και το gifsicle. Αναλόγως τη διανομή Linux που έχουμε, τα βρίσκουμε και τα εγκαθιστούμε.
Για παράδειγμα σε Ubuntu/Debian και συναφή, μπορούμε να δώσουμε σε ένα τερματικό
sudo apt-get install mplayer imagemagick gifsicle
Το αρχείο βίντεο
Το αρχείο βίντεο βρίσκεται στην δική μας κρίση. Είτε μπορούμε να το πάρουμε από κάποια γνωστή σελίδα (π.χ. youtube), είτε να κάνουμε ένα capture της επιφάνειας εργασίας μας με κάποιο από τα γνωστά εργαλεία που κυκλοφορούν για Linux (ffmpeg, kazaam, simplescreenrecorder …κλπ). Βασικά, όταν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε την εικόνα gif ως mini tutorial, αυτό που λογικά θα κάνουμε είναι να εγγράψουμε την επιφάνεια εργασίας μας με τα βήματα που θέλουμε να δείξουμε. Αυτό το αρχείο βίντεο, μετά μπορούμε να το μετατρέψουμε σε μια εικόνα gif.
Διαδικασία μετατροπής
Αφού έχουμε το αρχείο βίντεο στην διάθεσή μας και ας υποθέσουμε ότι είναι σε μορφή .mp4, πρώτα επικαλούμαστε τον mplayer.
mplayer -ao null -ss 0:00:00 MYVIDEO.mp4 -vo jpeg:outdir=jpeg_dir:quality=100
η παραπάνω εντολή θα δημιουργήσει έναν φάκελο με όνομα jpeg_dir, ο οποίος θα περιέχει το αρχείο βίντεο, πλέον όμως σε εικόνες jpeg.
Η επόμενη εντολή είναι αυτή της μετατροπής των jpeg σε .png
for i in ./jpeg_dir/*.jpg; do convert "$i" "${i%.jpg}.gif"; done
Εδώ επικαλούμαστε το imagemagick για να κάνει την μετατροπή. Αναλόγως των αριθμό των εικόνων η διαδικασία ενδέχεται να πάρει κάποια λεπτά.
Η επόμενη εντολή είναι η δημιουργία του τελικού animated gif.
gifsicle --delay=10 --colors=256 --optimize=03 --loop *.gif > animated.gif
Οι παράμετροι optimize=03 και delay=10 μπορούν να αλλαχθούν. Το optimize=03 καθορίζει την ποιότητα του τελικού .gif και όσο καλύτερη είναι η ποιότητα, τόσο μεγαλύτερο θα βγει το τελικό αρχείο(σε MB). Το delay καθορίζει τον χρόνο καθυστέρησης της εικόνας. Το 10 είναι αρκετά μεγάλο, σχεδόν slow motion.
Test
Το τελικό gif μπορούμε να το τεστάρουμε απλά ανοίγοντας το αρχείο με έναν browser.
Τελικές συμβουλές – tips
Αν θέλετε να φτιάξετε mini tutorial φροντίστε το βίντεο να μη ξεπερνά το 1 λεπτό. Προσωπικά αυτό είναι το όριο που έχω θέσει εγώ. Δηλαδή, παραπάνω από 1 λεπτό καλύτερα να το ανεβάσετε σε κάποιο video hosting site όπως είναι(σε μορφή video δηλαδή). Οι εικόνες που παράγονται σε βίντεο διάρκειας ενός λεπτού, είναι περί τις 1300 περίπου.
Αν το τελικό gif βγει αρκετά μεγάλο σε μέγεθος(MB) και δεν μπορείτε να το φιλοξενήσετε σε κάποιο από τα γνωστά free image hosting sites, διότι τα περισσότερα έχουν όριο μεγέθους εικόνας, τότε μετατρέψτε το τελικό gif σε μικρότερη ανάλυση. Αν για παράδειγμα θέλετε να το ανεβάσετε και κάποιο forum, τότε μια ανάλυση της τάξεως 320 ή 640 είναι καλή πιστεύω. Για την μετατροπή χρησιμοποιήστε το gifsicle
gifsicle --resize 640x320 ORIGINAL.gif > NEW640.gif
Ένα παράδειγμα gif εικόνας, mini tutorial, που έφτιαξα πρόσφατα, όπου δείχνει πως να εισάγουμε ένα αρχείο pls(με ελληνικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς) στον Rhythmbox.