Γραμματοσειρές & Linux

ΑΥΤΗ Η ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΕΧΕΙ ΓΙΝΕΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ ΠΡΙΝ!

Είναι άραγε σημαντικό, το λειτουργικό σου σύστημα, να σου δίνει την ελευθερία να διαλέξεις όποια γραμματοσειρά θέλεις; Ναι, κατά τη γνώμη μου, είναι.

Η γραμματοσειρά είναι ένα σημαντικό κομμάτι της καλής (ή κακής) εμφάνισης της επιφάνειας εργασίας μας. Αφού άλλωστε το μεγαλύτερο ποσοστό περιήγησης αποτελείται από γράμματα. Οκ, και οι εικόνες έχουν την σημασία τους, αλλά ειδικά για όσους διαβάζουν ή γράφουν, καλό είναι να μπορούν να χρησιμοποιήσουν την γραμματοσειρά που τους αρέσει, που τους βολεύει. Πάμε να δούμε πως μπορείτε να προσθέσετε γραμματοσειρές.

Οι προ-εγκατεστημένες

Αναλόγως τη διανομή που χρησιμοποιείτε, οι προ-εγκατεστημένες γραμματοσειρές αλλάζουν. Έχω την εντύπωση (χωρίς να το έχω τσεκάρει) ότι το Ubuntu περιέχει τις περισσότερες από αυτές. Φυσικά και μιλάμε για truetype fonts (.ttf), καθώς οι bitmap εκτός από άσχημες, δεν χρησιμοποιούνται πλέον στο σύγχρονο read/write. Τις .ttf γραμματοσειρές θα τις βρείτε (συνήθως) στον κατάλογο /usr/share/fonts/ . Ανοίξτε ένα τερματικό και δώστε την εντολή

ls /usr/share/fonts

Αναλόγως το γραφικό περιβάλλον που χρησιμοποιείτε, υπάρχουν διάφορα εργαλεία αλλαγής γραμματοσειρών. Παρακάτω φαίνεται το gnome-tweak tool.

gnome-tweak-tool-fonts

Ψάξτε κάτι σχετικό με fonts (στις ρυθμίσεις συστήματος) και θα δείτε πόσο εύκολο είναι να τις αλλάξετε.

Μια μικρή παρένθεση
Προσφάτως εγκατέστησα τα Windows 8.1. Αυτή τη στιγμή, το νεότερο λειτουργικό σύστημα της Microsoft. Εν έτη 2014 και ανακάλυψα ότι (πλέον) δεν μπορώ να αλλάξω τα fonts του συστήματος (σε Windows 8 γίνεται, όχι σε 8.1 όμως). Πραγματικά αισθάνθηκα τελείως ανίκανος ως χρήστης. Μετά από ψάξιμο, μετά από hacking στη registry, τίποτα. Τελικά κατέληξα ότι δεν μπορώ να αλλάξω ούτε τις γραμματοσειρές του λειτουργικού συστήματος που (υποτίθεται) ότι είμαι κάτοχος. Δείτε και ένα σχετικό ποστ στο social.technet.microsoft.com και διαβάστε την απογοήτευση του χρήστη όταν ανακαλύπτει ότι δεν μπορεί να αλλάξει ούτε τα fonts πλέον.

Πως προσθέτουμε fonts στο Linux;

Είναι σχετικά εύκολο, αλλά για τον αρχάριο χρήστη ίσως είναι κάτι που δεν θα ανακαλύψει εύκολα. Καταρχήν όπως είπαμε τα fonts βρίσκονται συνήθως στον κατάλογο /usr/share/fonts/. Είδατε τα περιεχόμενα το καταλόγου; Μήπως είδατε άλλους υποκαταλόγους εκεί μέσα; Για μπείτε κι εκεί. Θα δείτε αρχεία τα οποία τελειώνουν σε .ttf. Αυτά είναι τα fonts. Απλά αρχεία που τελειώνουν σε .ttf. Αυτό που πρέπει να κάνει κάποιος λοιπόν, είναι να βρει αρχεία που τελειώνουν σε .ttf και να τα «πετάξει» μέσα σε αυτόν τον κατάλογο.
Σε μερικές διανομές όπως το Ubuntu\Debian ή Arch…κ.α, υπάρχει ένα έτοιμο πακέτο με τα fonts της Microsoft. Για όσους/ες ενδιαφέρονται για τα ms fonts, ας ψάξουν για ttf-mscore-fonts ή κάτι παρόμοιο, μέσω του package manager (ή software center ή ότι είναι αυτό) της διανομής τους. Προσωπικά δεν μου αρέσουν και πολύ, υπάρχουν φορές όμως που κάποιος/α τα χρειάζεται για συγκεκριμένη δουλειά. Εννοείτε πως αυτά τα fonts είναι υπό την άδεια χρήσης της Microsoft, γι’ αυτό και δεν συμπεριλαμβάνονται από default σε κάποια διανομή Linux.

Ορίστε και μια σελίδα που ανακάλυψα πρόσφατα με free fonts.

Άλλος τρόπος να πάρουμε fonts, είναι το ίδιο το λειτουργικό σύστημα. Παράδειγμα, έχουμε Mac ή Windows, μπορούμε να βρούμε τις διαδρομές που αποθηκεύονται τα fonts και να τα αντιγράψουμε στην διαδρομή /usr/share/fonts/ στο Linux μας. Θα είναι .ttf αρχεία.
Αν βρείτε .ttc αρχεία, είναι και αυτά το ίδιο. Το ttc είναι truetype collection, όπου επιτρέπεται να ενσωματωθεί σε ένα αρχείο μια συλλογή από fonts.

Αφού αποθηκεύσουμε τα fonts μας, πρέπει να τρέξουμε την παρακάτω εντολή για να γίνει μια ενημέρωση της cache.

sudo fc-cache -f -v

και είμαστε έτοιμοι.

Ανοίγοντας τώρα το πρόγραμμα αλλαγής γραμματοσειρών (αναλόγως το γραφικό περιβάλλον που έχουμε), θα δούμε και τα fonts που προσθέσαμε στην λίστα.

Rendering

Το rendering είναι «άλλου παπά ευαγγέλιο». Τα fonts αλλάζουν την γραμματοσειρά αυτή καθ’ εαυτή, το rendering μπορούμε να πούμε ότι είναι ο φωτισμός. Το πως θα φωτίζεται η γραμματοσειρά και πως θα φαίνεται. Ένα καλό redering έχει ως αποτέλεσμα την καλύτερη ευκρίνεια. Διαβάζουμε πιο εύκολα, πιο ξεκούραστα, πιο άνετα.
Αν αντιμετωπίζετε πρόβλημα με το rendering, δείτε αυτό το ποστ. Ασχέτως αν το ποστ αναφέρεται σε Ubuntu 12.04/13.04, ψάξτε στην διανομή που έχετε για το πως να εγκαταστήσετε το πακέτο infinality.

Αυτά τα ολίγα περί fonts, ελπίζω να φανεί χρήσιμο.

Advertisement

2 σκέψεις σχετικά με το “Γραμματοσειρές & Linux

Συμβάλετε κι εσείς με ένα σχόλιο

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.