XFCE4 – Ελαφρύ και όμοφρο

ΑΥΤΗ Η ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΕΧΕΙ ΓΙΝΕΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ ΠΡΙΝ!

Το xfce4 είναι ένα περιβάλλον εργασίας το οποίο, κατά την γνώμη μου, δεν έχει δεχτεί (ίσως) την απαραίτητη προσοχή. Συνεχώς μιλάμε (διαβάζω) είτε για τα «ογκώδη» γραφικά περιβάλλοντα όπως είναι το GNOME ή το KDE και για τα ελαφριά, όπου εκεί αναφέρουμε συνήθως το LXDE.

To XFCE όμως, είναι ένα γραφικό περιβάλλον αρκετά παραμετροποιήσιμο, καθώς και ελαφρύ ταυτόχρονα. Χρησιμοποιεί τον xfwm ως window manager, ο οποίος έχει αρκετές ικανότητες και διατηρείται fit για τον υπολογιστή σας. Το XFCE είναι ένα περιβάλλον που μπορεί να χρησιμοποιθεί σε όλα τα μηχανήματα, είτε αυτά είναι παλαιά με αδύναμο hardware, είτε καινούρια με 4πύρηνο επεξεργαστή και αρκετά GB RAM.
Το μόνο που χρειάζεται είναι, να ξέρετε να το παραμετροποιήσετε. Παρακάτω θα δείξω τι έχω κάνει στο δικό μου XFCE Debian και πως το έκανα, για να πάρετε μια ιδέα.

Wallpaper

Όσο και να σας φαίνεται παράξενο, το wallpaper παίζει έναν σημαντικό ρόλο στο πως θα φαίνεται το desktop σας. Εξάλλου, είναι κάτι που θα το βλέπετε (σχεδόν) συνέχεια και όταν μιλάμε και για transparent panels, τα χρώματα παίζουν και αυτά σημασία. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο, ότι γίνονται διαγωνισμοί σε πολλές Linux διανομές, για τα wallpapers, ενώ τα default τα διαλέγει ομάδα ειδικών (ή «ειδικών») οι οποίοι πληρώνονται γι’ αυτή την δουλειά.
Τα blur wallpapers προσθέτουν ενός είδους «χλιδή» να το πούμε έτσι, στην επιφάνεια εργασίας σας. Μπορείτε να φτιάξετε μόνοι σας τέτοια wallpapers, αρκεί να βρείτε τα κατάλληλα χρώματα.
Μέσω του προγράμματος Gimp, πηγαίνετε στο Extensions → Blur → Gaussian Blur και επιλέξτε μια τιμή κοντά στο 80-100. Τόσο απλό.
Αυτό που έχω προσθέσει εγώ μπορείτε να το βρείτε εδώ και δεν είναι κάτι άλλο από θαλασσινά νερά (μπλε και πράσινα), το οποίο έχει γίνει blur με αυτόν τον τρόπο.

Θέμα(theme)

Το θέμα είναι ένα άλλο σημαντικό κομμάτι. Κυκλοφορούν πάρα πολλά στο διαδίκτυο, χωρίς να είναι όλα συμβατά. Εγώ χρησιμοποιώ ένα που ανακάλυψα κάπως πρόσφατα (αν και υπάρχει αρκετό καιρό) και λέγεται zukitwo. Μπορείτε να το βρείτε στο deviantart.
Προσέξτε ότι για να λειτουργήσει το θέμα σωστά, χρειάζεται τα πακέτα: GTK2 engine Murrine >= 0.98.1.1 και
GTK2 pixbuf engine ή το πακέτο gtk(2)-engines.
Ψάξτε βρείτε τα και εγκαταστήσετε τα, αναλόγως την διανομή που χρησιμοποιείτε.
Μια καλή πηγή για θέματα συμβατά με XFCE, βρίσκεται εδώ.

Εικονίδια(icons)

Τα εικονίδια είναι άλλος ένας σημαντικός παράγοντας. Αν και υπάρχουν πολλά καλά (και καινούρια) projects εικονιδίων, τα Faenza τα θεωρώ ως τα πιο αξιόπιστα και πληρέστερα. Μπορείτε να τα βρείτε και αυτά στην σελίδα στο deviantart.

Κέρσορας ποντικιού

Αν και κατά τη γνώμη μου, μικρή σημασία έχει, παίζει και αυτός τον δικό του ρόλο στην διαμόρφωση της επιφάνειας εργασίας σας. Αυτός που χρησιμοποιώ λέγεται Ardoise και υπάρχει εδώ.

Plank

Ο plank είναι ένα dock το οποίο χρησιμοποιεί την «τεχνολογία» του docky, αλλά είναι αρκετά πιο απλό και προσωπικά το έχω συνηθίσει. Αναπτύσσεται από την ομάδα του elementaryOS και αναλόγως την διανομή που χρησιμοποιείτε, μπορείτε να το βρείτε σε έτοιμο πακέτο, είτε να προσθέσετε το επίσημο αποθετήριο που φιλοξενείται στο Launchpad και να το εγκαταστήσετε.
Για Debian, έχει βγει ένα Official Plank/Unofficial Debian αποθετήριο με ανυπόγραφα πακέτα, που βρίσκεται εδώ.

Conky

Το conky πραγματικά δεν είναι απαραίτητο, αυτό το οποίο έχω προσθέσει εγώ, είναι καθαρά για ενημερωτικούς σκοπούς και μόνο. Αν είστε του conky, τότε μπορείτε να βρείτε και να προσθέσετε ένα σωρό. Υπάρχουν θέματα πολύ όμορφα και αξιόλογα, απλά προσωπικά προτιμώ την επιφάνεια εργασίας μου όσο πιο «καθαρή» γίνεται. Μπορείτε να ψάξετε και στο deviantart, καθώς και γενικότερα στην Google, με τις λέξεις conky themes και θα βρείτε αρκετά.

Σε ότι αφορά τα θέματα:
Αν το πακέτο υπάρχει στην διανομή που χρησιμοποιείτε, τότε εγκαταστήστε το κανονικά. Παράδειγμα, σε Fedora , καθώς και σε Arch, το Zukitwo υπάρχει ως πακέτο (αν θυμάμαι σωστά).
Αν δεν υπάρχει, τότε κατεβάστε το original συμπιεσμένο αρχείο, αποσυμπιέστε το και τους φακέλους που θα δημιουργηθούν (π.χ για το Zukitwo, είναι οι φάκελοι Zukitwo και Zukitwo-Shell) ρίξτε τους μέσα στην διαδρομή /usr/share/themes/ . Εδώ θα χρειαστείτε δικαιώματα διαχειριστή, και επίσης, πληροφοριακά, το Zukitwo-Shell δεν χρειάζεται στο XFCE.
Σε ότι αφορά τα εικονίδια:
Το ίδιο πρέπει να κάνετε με τα εικονίδια. Για παράδειγμα τα Faenza Icons, υπάρχουν στις περισσότερες διανομές ως πακέτα (είτε .deb , είτε .rpm..κλπ). Αν τυχών και δεν τα βρείτε, τότε αποσυμπιέζετε το συμπιεσμένο αρχείο, και πετάτε τους φακέλους που θα δημιουργηθούν στην διαδρομή /usr/share/icons/.
Σε ότι αφορά τον κέρσορα:
Για να τον χρησιμοποιείσετε, κατεβάστε το αρχείο αποσυμπιέστε το και τους φακέλους που θα δημιουργηθούν, ρίξτε τους στην διαδρομή /usr/share/icons/ (ναι είναι η ίδια διαδρομή με τα εικονίδια). Μετά ανοίξτε το Mouse and Touchpad και από το theme επιλέξτε το ardoise. Θα το δείτε στην λίστα. Αν ψάξετε στην Google για cursor pointers xfce , θα βρείτε αρκετούς συμβατούς, αν και οι κέρσορες ποντικιού δεν έχουν εξαρτήσεις/απαιτήσεις για να δουλέψουν σωστά, οπότε οι περισσότεροι θα δουλεύουν μια χαρά. Απλά βρείτε τον κέρσορα που σας αρέσει. Μια άλλη καλή πηγή βρίσκεται εδώ.

Για να ξεκινάει ο plank αυτόματα, από τον Settings Manager, πηγαίνετε στο Session and Startup, έπειτα στο Autostart Applications και προσθέστε τον Plank. Η εντολή είναι /usr/bin/plank , στα υπόλοιπα βάλτε ότι θέλετε.

Το τελικό αποτέλεσμα είναι κάπως έτσι:
xfce41

καθώς έχω προσθέσει και ένα autohide δεύτερο panel κάτω δεξιά, για το notification area και την μπαταρία, και τα απορρίματα(trash).
xfce42

EDIT:
Αν θέλετε να προσθέσετε έναν (ίσως) καλύτερο και ελαφρύ compositor, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τον compton. Τις οδηγίες για το πως να το κάνετε τις έχω δημοσιεύσει στο FB Group της Ελληνικής κοινότητας Ubuntu και τις κάνω copy-paste και εδώ.

1) Απενεργοποιήστε τον current compositor, από Settings → Settings Manager → Window Manager Tweaks → Compositor και ξε-τικάρετε το Enable display compositing.
2) Εγκαταστήστε τον compton μέσω τερματικού:
sudo apt-get install compton (για Debian / Ubuntu)
3) Δημιουργήστε ένα conf αρχείο με την εντολή
leafpad ~/.config/compton.conf (ή όποιον άλλον text editor χρησιμοποιείτε)
και κάντε copy-paste μέσα ότι βρίσκεται εδώ και σώστε (save) το αρχείο.
4) Ξεκινήστε τον compton για να δείτε την διαφορά. Alt+F2 και γράφουμε: compton και πατάμε Enter.
5) Αν είστε ευχαριστημένοι με το αποτέλεσμα, προσθέστε τον compton στο startup applications. Από Settings → Settings Manager → Session and Startup → Application Autostart πατάτε το Add(+) και γράφετε στο command(εντολή): /usr/bin/compton , στα άλλα ότι θέλετε.

Advertisement

Μια σκέψη σχετικά μέ το “XFCE4 – Ελαφρύ και όμοφρο

  1. Το XFCE4 είναι έρωτας!Έδωσε ζωή σε desktop του 2004 Pentium 4 κρατώντας παράλληλα και μια αξιοπρεπέστατη καλαισθησία!Πλέον χρησιμοποιείται ως bedroom multimedia pc με Mint XFCE.
    Πολύ καλό άρθρο!

Συμβάλετε κι εσείς με ένα σχόλιο

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.