ΑΥΤΗ Η ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΕΧΕΙ ΓΙΝΕΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ ΠΡΙΝ!
Ο Firefox ESR (Extended Support Release) είναι η έκδοση εκείνη, που το ίδρυμα Mozilla υποστηρίζει με ενημερώσεις ασφαλείας περισσότερο χρόνο από τον mainline (Firefox που ξέρουμε και χρησιμοποιούμε οι περισσότεροι).
Αυτή η έκδοση απευθύνεται σε οργανισμούς, σχολεία, εταιρίες..κλπ, που δεν επιθυμούν αλλαγές συνεχώς σε χαρακτηριστικά του λογισμικού, αλλά προτιμούν μια πιο σταθερή έκδοση. Αυτό βέβαια δεν αποτρέπει κανέναν από το να τον εγκαταστήσει στο σύστημά του (θα δούμε παρακάτω πως).
Οι εκδόσεις του ESR συντηρούνται περίπου για ένα χρόνο, με τα λεγόμενα point releases, τα οποία περιέχουν ενημερώσεις ασφαλείας που εμπεριέχονται στις «κανονικές» εκδόσεις του Firefox. Η διάρκεια υποστήριξης ανά έκδοση είναι περί τις 12 εβδομάδες.
Παρακάτω βλέπουμε μια εικόνα αντιστοίχισης των εκδόσεων ESR με τις εκδόσεις mainline.
Αλλαγή στο version number
Ξεκινώντας από τον Firefox ESR 24, οι αριθμοί των εκδόσεων έχουν αλλάξει. Έτσι, οι εκδόσεις του ESR θα αριθμούνται ως εξής:
24.0esr => 24.0 mainline release
24.1esr => 25.0 mainline release security fixes
24.2esr => 26.0 mainline release security fixes
….κλπ.
Για τα λεγόμενα Chemspills (είναι releases για security fixes που πρέπει να έρθουν αμέσως) θα ισχύει το παρακάτω:
24.1.1esr => 25.0.1 mainline release chemspill security fixes
24.2.1esr => 26.0.1 mainline release chemspill security fixes
Οπότε, η παραπάνω εικόνα ναι μεν αντικατοπτρίζει την αλήθεια, αλλά τους αριθμούς των εκδόσεων (αντιστοίχισης) μην τους λάβετε υπόψιν.
Αυτή τη στιγμή, η τελευταία έκδοση Firefox ESR είναι η 24.6.0 (και δεν έχει περάσει ακόμη στο Australis UI)
Υποστήριξη από το ίδρυμα Mozilla
Το πλάνο ήταν να δοθούν ακόμη 3 εκδόσεις του ESR και μετά να σταματήσει να υποστηρίζεται πλέον. Να κλείσουν οι πηγές…κλπ. Ωστόσο και λόγω της αντίδρασης της κοινότητας, το ίδρυμα Mozilla αποφάσισε να συνεχίσει την υποστήριξη. Έτσι, οι ενημερώσεις ασφαλείας θα έρχονται κανονικά και οι νέες εκδόσεις (καθώς και τα point releases) θα λειτουργούν όπως λειτουργούσαν.
Διαβάστε τα σχόλια σε αυτή την αναφορά.
Εγκατάσταση σε Linux
Βασικά, η λέξη εγκατάσταση δεν κολλάει και πολύ εδώ. Το μόνο που θα κάνουμε θα είναι να κατεβάσουμε τον Firefox ESR από την επίσημη σελίδα και αφού αποσυμπιέσουμε το αρχείο, τον τρέχουμε κατευθείαν από εκεί μέσα.
Αν θέλετε να το κάνετε μόνοι σας, πάτε στην σελίδα download κατεβάστε την σωστή έκδοση για την αρχιτεκτονική σας (32bit ή 64bit), μετά δεξί κλικ στο αρχείο και αποσυμπίεση και μετά μπείτε στον (αποσυμπιεσμένο πλέον) φάκελο firefox και ανοίξτε(εκτελέστε) το αρχείο firefox.
Αν θέλετε να κρατήσετε αυτή την έκδοση, να ξέρετε πως δεν θα γίνεται αναβάθμιση αυτόματα, αλλά θα υπάρχει ειδοποίηση για νέα αναβάθμιση και θα πρέπει να την κάνετε εσείς.
Μέσω scripts
Για να αυτοματοποιήσω λίγο την όλη διαδικασία έφτιαξα κάποια scripts τα οποία, θα κατεβάσουν την έκδοση στο σύστημά σας, θα την αποσυμπιέσουν στον κατάλογο /opt, μετά θα δημιουργήσουν ένα αρχείο firefox-esr.desktop, καθώς και ένα (διαφορετικό) εικονίδιο. Αφού τελειώσει η εκτέλεση του script, αν δεν βλέπετε τον ESR στο Desktop σας, κάντε ένα logout-login.
Τα scripts βρίσκονται εδώ και αφού κατεβάσετε(πατήστε το κουμπί Raw)αυτό που σας ενδιαφέρει(32 ή 64, Ελληνικά ή Αγγλικά), δώστε του δικαιώματα εκτέλεσης και τρέξτε το ως root.
Π.χ , για την Ελληνική έκδοση για 32bit (και αν έχει κατέβει στην προεπιλεγμένη τοποθεσία που είναι ο κατάλογος Downloads (Λήψεις στα Ελληνικά)
cd Downloads
chmod 755 firefox-esr-el-32.gl
sudo ./firefox-esr-el-32.gl
Τα δικαιώματα διαχειριστή χρειάζονται για να μπορέσει να γράψει μέσα το /opt/, καθώς και να προσθέσει το αρχείο .desktop μέσα στο /usr/share/applications/ , έτσι ώστε να μπορείτε να βρείτε τον Firefox-ESR στις εφαρμογές σας, ο οποίος θα είναι διαθέσιμος σε όλους τους χρήστες.
Σε περίπτωση μηνύματος λάθους για την wget(αν και στα περισσότερα λειτουργικά εμπεριέχεται), εγκαταστήστε την πρώτα και μετά τρέξτε ξανά το script.
Σημαντική σημείωση (ειδικά για νέους) στο Linux:
Αν δεν εμπιστευόμαστε 100% την πηγή, ποτέ και για κανέναν λόγο δεν τρέχουμε script με δικαιώματα root. Είτε λόγω λάθους, είτε εσκεμμένα ίσως περιέχει κακόβουλες εντολές (ή οτιδήποτε άλλο). Σε κάθε περίπτωση, μπορούμε να εξετάσουμε τα περιεχόμενα του script πριν το τρέξουμε με την εντολή cat (όπως, cat firefox-esr-el-32.gl). Αν δεν καταλαβαίνουμε τις εντολές και δεν είμαστε σίγουροι, καλό είναι να ρωτήσουμε κάπου, για το τι κάνουν αυτές οι εντολές.
Όταν τρέξετε τον ESR για πρώτη φορά, θα διαβάσει το προφίλ σας από τον current firefox που έχετε και θα ανιχνεύσει και ότι add-ons έχετε εγκαταστήσει για να δει αν είναι συμβατά με αυτή την έκδοση.
Σε περίπτωση που θέλετε να κρατήσετε μόνο τον ESR, μπορείτε να διαγράψετε τον mainline Firefox από την διανομή σας (δεν επηρεάζει σε κάτι, ο ESR θα συνεχίσει να ανοίγει κανονικά).
Αν σας έρθει ειδοποίηση αναβάθμισης, τρέξτε ξανά το script.
Διαγραφή(απεγκατάσταση)
Το μόνο που έχουμε να κάνουμε, αν θέλουμε να αφαιρέσουμε τον Firefox-ESR, είναι να διαγράψουμε το αρχείο .desktop, καθώς και τον φάκελο firefox μέσα στο /opt/.
Δίνοντας τις παρακάτω δυο εντολές σε τερματικό, καθαρίσαμε.
sudo rm /usr/share/applications/firefox-esr.desktop
sudo rm -rf /opt/firefox/