LXQt 0.7.0 released – και ένα σύντομο video preview

ΑΥΤΗ Η ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΕΧΕΙ ΓΙΝΕΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ ΠΡΙΝ!

Είχα κάνει και παλιότερα ένα ποστ σχετικά με την συνεργασία των ομάδων LXDE & Razor-qt και το νέο γραφικό περιβάλλον που αναπτύσσεται ονόματι LXQt.

Η πρώτη έκδοση είναι τώρα διαθέσιμη (στους χρήστες) για εγκατάσταση μέσω PPA, αν θέλετε να την δοκιμάσετε.

Προσφάτως ανακοινώθηκε το πρώτο release διαθέσιμο προς εγκατάσταση. Η έκδοση είναι η 0.7.0 και όπως μπορείτε να καταλάβετε και από τον αριθμό, βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο. Η συνεργασία των developers των έργων LXDE & Razor-qt συνεχίζεται και εκτός αυτού έχουν μπει πλέον «στο παιχνίδι» και εκείνοι του maui project. Δεκατρείς developers συνεργάζονται, αυτή τη στιγμή, για ένα από τα καλύτερα (κατά την γνώμη μου) merge που έχουν γίνει. Ο στόχος είναι απλός. Ένα ελαφρύ γραφικό περιβάλλον, λιτό αλλά παράλληλα όμορφο.
Το LXDE GTK δεν θα «πεθάνει», όσο βέβαια υπάρχει κάποιος που ενδιαφέρεται γι’ αυτό και το συντηρεί. Αυτή είναι μια πολύ ξεκάθαρη δήλωση νομίζω.
Διαβάστε την ανακοίνωση στο sourceforge.net, όπου και φιλοξενείται το project.
Η νέα σελίδα του project: http://lxqt.org

Εγκατάσταση

Για να το εγκαταστήσετε και να το δείτε θα χρειαστεί να προσθέσετε δυο αποθετήρια. Αναφέρομαι σε Ubuntu και Ubuntu-based διανομές φυσικά.
Πάμε να εκτελέσουμε τις εντολές προσθήκης των αποθετηρίων και εγκατάστασης των πακέτων.

sudo add-apt-repository ppa:lubuntu-dev/lubuntu-daily
sudo add-apt-repository ppa:gilir/q-project
sudo apt-get update
sudo apt-get dist-upgrade
sudo apt-get install lxqt-metapackage

Το ένα αποθετήριο περιέχει κάποιες εξαρτήσεις που χρειάζονται για να εγκατασταθούν τα πακέτα, ενώ το άλλο τα πακέτα αυτούσια. Το lxqt-metapackage θα «τραβήξει» όλα τα απαραίτητα πακέτα για την εγκατάσταση και το στήσιμο του γραφικού περιβάλλοντος LXQt, το οποίο θα δείτε στην λίστα της οθόνης εισόδου μετά την επιτυχημένη εγκατάσταση. Από εκεί μπορείτε να το επιλέξετε και να μπείτε στο session: LXQt-Destkop, από όπου θα πάρετε μια γεύση για το πως θα είναι το νέο γραφικό περιβάλλον.
Σημείωση: Σε περίπτωση αποτυχίας εγκατάστασης κάποιων πακέτων (π.χ dpkg error..κλπ) τρέξτε την εντολή

sudo dpkg --configure -a

για να ρυθμιστούν εξ’ αρχής τα εγκατεστημένα πακέτα.

Απεγκατάσταση

Για να κάνετε απεγκατάσταση, καλό θα είναι να χρησιμοποιήσετε το ppa-purge έτσι ώστε να γίνει μια επαναφορά των πακέτων που τυχών έχουν αναβαθμιστεί.

sudo apt-get install ppa-purge
sudo ppa-purge ppa:lubuntu-dev/lubuntu-daily
sudo ppa-purge ppa:gilir/q-project
sudo apt-get update

Προσέξτε τι πακέτα θα σας γράψει ότι θα υποβαθμιστούν ή ακόμη και θα απεγκατασταθούν. Δεν πατάμε ποτέ «τυφλά» το Y(es).


Το Lubuntu 14.10 πιθανόν θα περιέχει αυτό το session από default, αν όλα πάνε καλά με την ανάπτυξη των πακέτων. Δεν είναι τυχαίο εξάλλου ότι το αποθετήριο ppa:gilir/q-project, ανήκει στον ένα και μοναδικό developer του Lubuntu, Julien Lavergne.
Τώρα, αν θα παρατήσει την ανάπτυξη του LXDE GTK δεν το ξέρω, ωστόσο θα είναι δύσκολο να συντηρεί και τα δυο έργα ταυτόχρονα.

Δεν νομίζω ότι είναι ανάγκη να πω πως είναι γραμμένο σε Qt. Θα δείτε νέα πακέτα όπως ο PCmanFM-qt , το QTerminal..κλπ. Βέβαια είπαμε ότι είναι σε πρώιμο στάδιο ακόμη, οπότε και λείπουν κάποια πράγματα, όπως κάποιες ρυθμίσεις, θέματα(themes)..κλπ.

Παρακάτω παραθέτω ένα σύντομο video-preview και θα προτείνω σε όσους θέλουν να το δοκιμάσουν να το κάνουν σε ένα ασφαλές περιβάλλον (π.χ VirtualBox).

Advertisement

Συμβάλετε κι εσείς με ένα σχόλιο

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.