Το Ubuntu 12.10 λήγει στις 16 Μαΐου 2014

ΑΥΤΗ Η ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΕΧΕΙ ΓΙΝΕΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ ΠΡΙΝ!

Όπως ανακοινώθηκε στο Ubuntu Fridge, το Ubuntu 12.10 Quantal Quetzal θα λήξει στις 16 Μαΐου 2014. Αυτό σημαίνει πως όσοι έχουν ακόμη το 12.10 πρέπει να αναβαθμίσουν σε μια νεότερη και υποστηριζόμενη έκδοση.

Τι είναι οι εκδόσεις EOL;
EOL (End Of Life) χαρακτηρίζεται μια έκδοση που έχει παρέλθει ο χρόνος υποστήριξης της. Δεν λαμβάνει ούτε νέες ενημερώσεις, ούτε πακέτα, ούτε υποστήριξη χρηστών, ούτε τίποτα. Εντωμεταξύ οι συντηρητές αποθετηρίων (PPA maintainters) δεν μπορούν πλέον να ανεβάσουν άλλα πακέτα στα αποθετήρια τους. Δεν είναι απλά προτεινόμενο, αλλά αναγκαίο να αναβαθμίσει κάποιος σε μια νεότερη και υποστηριζόμενη έκδοση.

Πως θα αναβαθμίσω;
Υπάρχουν διάφορες μέθοδοι αναβάθμισης. Ο πιο συνήθης είναι μέσω του update manager, όπου θα πρέπει να έχετε μια σταθερή σύνδεση Internet την ώρα της αναβάθμισης. Ο update manager (διαχειριστής ενημερώσεων) θα πρέπει να βρει την επόμενη υποστηριζόμενη έκδοση και να σας προτείνει την αναβάθμιση σε αυτή. Δεν θα χαθούν προσωπικά αρχεία και ρυθμίσεις (δεν πρέπει να χαθούν) και όσα προγράμματα έχετε εγκατεστημένα θα αντικατασταθούν με νεότερες εκδόσεις. Αν κάποια προγράμματα που έχετε παρουσιάσουν ασυμβατότητες ή συγκρούσεις με νεότερες εκδόσεις άλλων προγραμμάτων, τότε αυτά θα αφαιρεθούν προκειμένου να ολοκληρωθεί με επιτυχία η αναβάθμιση.
Άλλος τρόπος αναβάθμισης είναι μέσω ενός Live Media (είτε DVD, είτε USB). Κατεβάζετε την εικόνα .iso της έκδοσης στην οποία θέλετε να αναβαθμίσετε, την «καίτε» σε ένα DVD ή USB με το κατάλληλο πρόγραμμα και εκκινώντας τον υπολογιστή από το DVD ή USB θα βρεθείτε στην οθόνη εγκατάστασης. Εκεί πρέπει να υπάρχει η επιλογή αναβάθμισης, αφού ο εγκαταστάτης του Ubuntu θα έχει ανιχνεύσει ήδη την παλιά έκδοση.
Σε κάθε περίπτωση, αν έχετε πολύ σημαντικά αρχεία που δεν θέλετε να χαθούν, πάρτε ένα αντίγραφο ασφαλείας.
Προσέξτε: Αν ακολουθήσετε τον τρόπο αναβάθμισης μέσω DVD/USB, μην κατεβάσετε την επόμενη έκδοση της 12.10 , δηλαδή την 13.04, γιατί έχει ήδη λήξει. Κατεβάστε είτε την 13.10 ή ακόμη καλύτερα την 14.04 που είναι πιο «φρέσκια», αλλά και LTS(Long Term Support).

Υπάρχουν απλές οδηγίες(στα αγγλικά) για το πως θα αναβαθμίσετε. Πραγματικά είναι εύκολο.
https://help.ubuntu.com/community/SaucyUpgrades (για αναβάθμιση σε 13.10)
https://help.ubuntu.com/community/TrustyUpgrades (για αναβάθμιση σε 14.04)

Μπορώ να αναβαθμίσω απευθείας στην 14.04;
Η επίσημη απάντηση είναι Όχι. Το Ubuntu, λόγω της ιδιομορφίας των πακέτων που περιέχει, δεν υποστηρίζει την λεγόμενη «αναβάθμιση με παράλειψη έκδοσης» (skip version). Αυτό υποστηρίζεται μόνο από LTS σε LTS εκδόσεις(δηλ. από την 12.04 σε 14.04). Αν και λόγω της αλλαγής στον χρόνο υποστήριξης των εκδόσεων, δηλαδή εδώ είχαμε το παράδοξο η 13.04 που είναι επόμενη έκδοση από την 12.10 να έχει ήδη λήξει, είχαν πει ότι θα προσθέσουν μια τέτοια επιλογή στον update manager για παράλειψη έκδοσης.
Ωστόσο εγώ το έχω δοκιμάσει και έχει δουλέψει μια χαρά. Αναβάθμισα από την 13.04(non-LTS) σε 14.04 LTS (skip 13.10) αλλάζοντας κατάλληλα το αρχείο με τις πηγές λογισμικού (/etc/apt/sources.list). Αυτός είναι ένας χειροκίνητος τρόπος αναβάθμισης που δεν εγγυάται κανείς ότι θα πάει «κατ’ ευχήν». Δεν θα γράψω εδώ πως μπορεί να γίνει αυτό, αν θέλετε να το κάνετε όμως πρέπει σίγουρα να πάρετε ένα αντίγραφο ασφαλείας των αρχείων τα οποία σας ενδιαφέρουν.

Που μπορώ να δω έναν πίνακα με τις υποστηριζόμενες και μη εκδόσεις του Ubuntu (και πότε λήγουν) ;

Υπάρχουν πίνακες στο φόρουμ της ελληνικής κοινότητας του Ubuntu, οι οποίοι ανανεώνονται.

Advertisement

Συμβάλετε κι εσείς με ένα σχόλιο

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.