ΑΥΤΗ Η ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΕΧΕΙ ΓΙΝΕΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ ΠΡΙΝ!
Το λειτουργικό των δεκαετιών και μια από τις μεγαλύτερες επιτυχίες της MS πλησιάζει στο τέλος του.
Στις 8 Απριλίου (σε λίγες μέρες δηλαδή) και μετά από 12 χρόνια, τελειώνει η υποστήριξη για το Windows XP. Παρακάτω θα δούμε δυο εναλλακτικές για τα Windows XP, αν και υπάρχουν πολλές περισσότερες, αυτές είναι που θα πρότεινα εγώ σε χρήστες Windows XP, για μια ομαλή μετακόμιση σε Linux.
Γιατί όχι Windows 7;
Αλήθεια θα θέλατε να συνεχίσετε στο ίδιο μοτίβο ; Αυτό με τα αντιϊκά, την ανασυγκρότηση δίσκων, την ανασυγκρότηση registry…κλπ; Εκτός αυτών, αν είχε κάποιος την δυνατότητα αναβάθμισης σε Windows 7 μάλλον θα το είχε κάνει ήδη. Δεν θα περίμενε την λήξη των XP. Οπότε τι θα κάνουμε τώρα ; Θα αλλάξουμε hardware; πάμε για αναβάθμιση/αντικατάσταση – money flows ?
Υπάρχουν εναλλακτικές. Δυο από αυτές τις οποίες θα προτείνω εγώ, τις περιγράφω εν συντομία παρακάτω.
Linux Mint ΜΑΤΕ edition
Το Linux Mint είναι μια διανομή που βασίζεται είτε στο Ubuntu , είτε στο Debian. Έχει δυο παράγωγα και οι προγραμματιστές του έχουν κάνει μια πολύ καλή δουλειά σε ότι αφορά το γραφικό περιβάλλον MATE, το οποίο και προτείνω. Τα δυο διαφορετικά παράγωγα (Ubuntu & Debian) έχουν ουσιαστικές διαφορές μεταξύ τους. Το ένα έχει μια συγκεκριμένη διάρκεια υποστήριξης (ακολουθεί τον κύκλο εκδόσεων του Ubuntu), ενώ το άλλο είναι βασισμένο στο Debian testing και είναι η λεγόμενη semi-rolling διανομή. Εκεί δεν χρειάζεται κάθε μερικούς μήνες να κάνετε αναβάθμιση διανομής. Κάνετε εγκατάσταση μια φορά και τέλος. Το πρώτο μοντέλο βέβαια θα σας παρέχει νεότερα πακέτα από το δεύτερο, αλλά αυτό εξαρτάται από εσάς και το τι θέλετε. Το δεύτερο μοντέλο θεωρείται πιο σταθερό. Έρχεται δε σε εκδόσεις οι οποίες είναι οι λεγόμενες out of the box experience. Έχουν προ-εγκατεστημένα αρκετά προγράμματα και codecs (π.χ flash player.. κλπ) και δεν χρειάζεται ο χρήστης να εγκαταστήσει σχεδόν τίποτα.
Το MATE είναι ένα αρκετά ελαφρύ και παραμετροποιήσιμο γραφικό περιβάλλον εργασίας στο οποίο πιστεύω πως θα προσαρμοστούν εύκολα οι χρήστες των XP.
Υπάρχουν δε θέματα (themes) τα οποία μεταμορφώνουν το MATE σε XP και εδώ θα κόλλαγε ίσως και μια φράση όπως «The Art of Deception». Ψάξτε στο Google με τα keywords: Windows XP Luna Linux και θα βρείτε το θέμα για το οποίο μιλάω. Υπάρχουν οδηγίες εγκατάστασης.
Για Windows 7 theme, δείτε εδώ.
Το CINNAMON είναι ένα άλλο γραφικό περιβάλλον που αναπτύσσει το Linux Mint, θεωρείται ωστόσο πιο βαρύ σε σχέση με το MATE. Αν θέλετε μπορείτε να το δοκιμάσετε, υπάρχει και σε αυτό αντίστοιχο θέμα για Windows XP, ακόμη και για Windows 7.
Βρείτε τις εκδόσεις του Linux Mint στην Official σελίδα. Τοποθετώντας τον κέρσορα στο Downloads, θα δείτε την τελευταία έκδοση, καθώς και το Debian Edition.
Lubuntu 14.04 LTS
Το Lubuntu είναι ένα official παράγωγο του Ubuntu που χρησιμοποιεί το LXDE ως γραφικό περιβάλλον εργασίας. Αρκετά ελαφρύ και παραμετροποιημένο από τους developers του Lubuntu, έρχεται να ταιριάξει όσο το δυνατόν καλύτερα σε αδύναμα μηχανήματα τα οποία έτρεχαν Windows XP. Προσφάτως αποφασίστηκε πως το Lubuntu θα έχει διάρκεια υποστήριξης LTS (Long Term Support) 3 ετών. Η συγκεκριμένη έκδοση 14.04 βρίσκεται ακόμη σε beta στάδιο, θεωρείται όμως αρκετά σταθερή και έχοντας μπει και σε ένα στάδιο που ονομάζεται freeze, δεν θα αλλάξουν πολλά πράγματα από την τελική έκδοση που αναμένεται τέλη Απριλίου.
Υπάρχουν κι εκεί πολλά και ωραία θέματα (themes) για να δοκιμάσετε και το θέμα που ανέφερα παραπάνω (Windows XP Luna Linux) ενδέχεται να ταιριάζει και στο Lubuntu. Δεν το έχω δοκιμάσει προσωπικά.
Δείτε και κατεβάστε το Lubuntu από την Official σελίδα του.
Μετακομίζοντας από έναν πλανήτη σε έναν άλλο
Πραγματικά η αλλαγή από Windows σε Linux μπορεί να παρομοιαστεί με μια τέτοια μετακόμιση. Σαν να φεύγουμε από την Γη και να πηγαίνουμε στον Δια/Αρη.. κάπου αλλού. Θα πρέπει να ξεχάσετε όλα όσα ξέρατε και κάνατε σε Windows και να μάθετε έναν νέο – ευκολότερο – αποδοτικότερο τρόπο computing. Με τις παραπάνω διανομές η μετάβαση θεωρείται ευκολότερη και πιο….«ανώδυνη» καθώς προσφέρουν πλήθος προγραμμάτων και ευκολία χρήσης (ειδικά το Linux Mint κατά τη γνώμη μου). Η μετάβαση θα γίνει ακόμη ευκολότερη με την βοήθεια και την υποστήριξη των κοινοτήτων η οποία παρέχεται δωρεάν και σε αφθονία.
Υποστήριξη – «after sales»
Φυσικά και το «after sales» το βάζουμε εδώ σε εισαγωγικά, καθότι δεν πληρώνετε ούτε ευρώ για να αγοράσετε κάτι, ούτε και για την υποστήριξη βεβαίως.
Για το Linux Mint
μπορείτε να απευθυνθείτε στην Ελληνική κοινότητα Linux Mint, στο φόρουμ ή στο IRC (Internet Relay Chat) και να ρωτήσετε ότι θέλετε. Υπάρχουν οδηγοί, ήδη επιλυμένα προβλήματα και απορίες (τις οποίες μπορεί να έχει κάθε νεοεισερχόμενος χρήστης) και άτομα έτοιμα να βοηθήσουν ανά πάσα ώρα και στιγμή.
Για το Lubuntu
δεν υπάρχει κάποια επίσημη Ελληνική κοινότητα μόνον γι’ αυτή τη διανομή. Καθώς το Lubuntu είναι ένα official παράγωγο του Ubuntu, υποστήριξη μπορείτε να βρείτε στα ίδια κανάλια και διαδικτυακούς τόπους όπου θα βρίσκατε και για το Ubuntu. Οπότε το μέρος που πρώτα θα απευθυνθείτε είναι το φόρουμ της Ελληνικής κοινότητα του Ubuntu.
Λάβετε υπόψιν σας πως οι παραπάνω κοινότητες και γενικότερα οι περισσότεροι διαδικτυακοί τόποι που θα βρείτε για υποστήριξη (forum, Q&A ,IRC..κλπ) απαρτίζονται από κόσμο οι οποίοι δεν είναι υπάλληλοι κανενός. Καμίας εταιρίας ή διανομής ή οτιδήποτε. Είναι άτομα που θέλουν να βοηθήσουν, έτσι.. επειδή θέλουν και τους αρέσει. Να είστε ευγενικοί και υπομονετικοί ακολουθώντας τους όποιους «κανόνες» συζήτησης διαθέτει το κάθε διαδικτυακό μέσο. Αν συμπεριφερθείτε έξυπνα και ρωτήστε έξυπνα, οι πιθανότητες να λάβετε άμεσα απάντηση και να επιλυθεί το όποιο πρόβλημά σας, είναι αρκετά μεγάλες.
Άλλες εναλλακτικές;
Άλλες εναλλακτικές; Στο Linux; Αυτό είναι για να γελάμε. Πραγματικά και χωρίς υπερβολές υπάρχουν εκατοντάδες. Μα εκατοντάδες. Αυτές που προτείνω εδώ είναι για εκκίνηση. Το start button που λέμε. Από εκεί και πέρα ο κάθε χρήστης θα επιλέξει μόνος του/μόνη της/ την συνέχεια. Αν ενδιαφέρεται να μάθει περισσότερα, να συμμετέχει κι εκείνος/εκείνη στις κοινότητες ΕΛ/ΛΑΚ(Ελεύθερου Λογισμικού/Λογισμικού Ανοιχτού Κώδικα) προσφέροντας ως ένα ευχαριστώ ή επειδή του/της αρέσει, είναι το μόνο εύκολο.
Αν απλά θέλει να κάνει την «δουλειά» του στο PC, πάλι θα τον/την καλύψουν τα παραπάνω λειτουργικά συστήματα.
Ubuntu με gnome-fallback. Ελάχιστα πιο βαρύ απο το lubuntu αλλά με όλα τα καλούδια του παλιού καλού gnome! Και το xubuntu επίσης είναι μια εναλλακτική! Αυτό που θα σας εντυπωσιάσει όμως, αν και λίγο βαρύ είναι το zorin!
Συμφωνώ με τις προτάσεις σου, υπάρχουν εξάλλου πολλές εναλλακτικές. Εδώ γράφω δυο που έχω δοκιμάσει και πιστεύω ότι αξίζουν δοκιμής. Το gnome-fallback έχει καταργηθεί επίσημα (upstream δηλαδή), συντηρείται downstream μέχρι να λήξει η έκδοση υποστήριξης. Το MATE από την άλλη είναι fork του gnome 2 , οπότε είναι το ίδιο και το αυτό. Δοκίμασε το αν δεν το έχεις κάνει ήδη. Το zorin το έχω δοκιμάσει και αυτό, αλλά δεν ξέρω κατά πόσο θα «παίζει» άνετα σε υπολογιστή χαμηλών προδιαγραφών. Το Xubuntu, μια χαρά λίγο πιο «βαρύ» από το Lubuntu, αλλά πιο πλήρες(κατά τη γνώμη μου).