ΑΥΤΗ Η ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΕΧΕΙ ΓΙΝΕΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ ΠΡΙΝ!
Το CentOS λίγο πολύ όλοι το γνωρίζουμε. Επίσης, λίγο πολύ όλοι γνωρίζουμε ότι το λειτουργικό σύστημα αυτό το απορρόφησε η Red Hat.
RHEL (Red Hat Enterprise Linux)
Ένα από τα σταθερότερα λειτουργικά συστήματα που υπάρχουν αυτή την στιγμή στον κόσμο του Linux. Για επαγγελματίες (και όχι μόνο βέβαια). «Χιλιοελεγμένο» και διορθωμένο από πολλά σφάλματα και bugs και με μεγάλη διάρκεια υποστήριξης (περί τα 10 χρόνια), σχεδόν τέλειο. Αυτό είναι το λειτουργικό σύστημα που πουλάει η Red Hat στους πελάτες της. Στους πελάτες, που χρήζουν ιδιαίτερης μεταχείρισης βέβαια, καθότι πληρώνουν οι άνθρωποι. Η Red Hat παρέχει υποστήριξη στους πελάτες της, καθώς και μια γνωσιακή βάση δεδομένων.
CentOS
Το RHEL του φτωχού ;
Το CentOS είναι η δωρεάν λύση του RHEL. Καθώς μιλάμε για ανοιχτό κώδικα και ελεύθερο λογισμικό, η Red Hat (και να ήθελε) δεν θα μπορούσε να απαγορέψει την επαναχρησιμοποίηση του κώδικα που περιέχει το RHEL. Ωστόσο, απαγορεύει την χρήση των trademark (ονόματος, σήμα…κ.α.) και φυσικά ο «πελάτης» (σε εισαγωγικά η λέξη) που θα βάλει CentOS, δεν θα έχει καμία υποστήριξη από την Red Hat.
Το CentOS ξεκίνησε ως μια κοινοτική διανομή, μια ανέξοδη λύση για το RHEL. Έτσι συνέχισε μέχρι που έφτασε σε ένα σημείο να έχει περισσότερους χρήστες απ’ ότι το RHEL και το Fedora μαζί.
Σας απορροφάμε
Μια καλή τακτική των εταιριών για να εξαλείψουν διάφορους ανταγωνιστές, είναι η εξαγορά/απορρόφηση/ενσωμάτωση ή όπως αλλιώς θέλετε πείτε το, το αποτέλεσμα είναι το ίδιο. Γνωστή από παλιά αυτή η τακτική. Όταν λοιπόν μια κοινοτική διανομή έχει καταφέρει να σου πάρει όλους τους πιθανούς πελάτες και όταν δεν έχεις κάποιο άλλο μέσο (λόγω ΕΛ/ΛΑΚ) για να εξαλείψεις αυτή την…«απειλή» , μιας και έχεις το χρήμα, το κύρος…κ.α, απορροφάς το κοινοτικό έργο. Αυτό έκανε και η Red Hat με το CentOS. Ένωσαν τις δυνάμεις τους (γράφτηκε).
Διάσπαση σε κομμάτια
Αφού η Red Hat έχει πλέον τον έλεγχο του CentOS, εκείνη αποφασίζει τι θα το κάνει. Τα θετικά της υπόθεσης είναι πως δεν θα το ενσωματώσει στο RHEL (δεν θα το χρεώνει δηλαδή), δεν θα αντικαταστήσει το Fedora με το CentOS, ούτε απλά θα το αφήσει στην αφάνεια. Έχει σκοπό να κάνει κάτι με αυτό και δεν είναι άλλο από την διάσπασή του σε διάφορα κομμάτια. Τα κομμάτια αυτά θα τα ονομάζει Special Interest Group (SIG ή SIGs).
Έτσι λοιπόν, το CentOS (πιθανότατα) θα κυκλοφορήσει σε διάφορες εκδόσεις (SIG) όπως: CentOS Storage, CentOS Cloud, CentOS Virtualization, ίσως και CentOS Desktop…κ.α.
Τώρα, άλλοι αυτό το θεωρούν καλό, άλλοι κακό. Θα δείξει. Πάντως το να πάρεις ένα συγκροτημένο έργο, συμπαγές και να το διασπάσεις «σε 10 κομμάτια» προσωπικά δεν μου φαίνεται πρόοδος ή θετική κίνηση. Όπως πάντα γίνεται όμως, ο χρόνος θα δείξει.
Το κερασάκι
Και δεν σταματάμε εκεί. Υπάρχει άλλο ένα κοινοτικό project, binary identical με το RHEL, που ακούει στο όνομα Scientific Linux. Έχουμε σκοπό να το «απορροφήσουμε» και αυτό.
Επίλογος
Η Red Hat φαίνεται πως έχει σκοπό να ενοποιήσει όλους τους κλώνους του RHEL κάτω από την ομπρέλα της, καθώς έτσι θα έχει και τον έλεγχο αυτών.
Τα παραπάνω (εκτός από τις δικές μου προσθήκες βέβαια, τις οποίες εύκολα αντιλαμβάνεται ο καθένας) ειπώθηκαν από τον Karsten Wade, Red Hat’s CentOS Engineering Manager στο Linux Collaboration Summit, που οργάνωσε το Linux Foundation.
Το αρχικό άρθρο βρίσκεται εδώ , αν και ο συντάκτης του, φαίνεται να το γράφει με εντελώς διαφορετικό ύφος από το παρόν.