Που πήγε(ή που θα πάει) το Xorg.log ;

ΑΥΤΗ Η ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΕΧΕΙ ΓΙΝΕΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ ΠΡΙΝ!

Το Xorg.log είναι ένα από τα σημαντικά log αρχεία του συστήματος. Εκεί γράφονται γραμμές, σχετικές με το τι συμβαίνει την ώρα που εκκινεί ο X server.

Λάθη/σφάλματα και προειδοποιήσεις που έχουν σχέση με οδηγούς καρτών γραφικών, μαύρη οθόνη…κλπ, καθώς και άλλες πληροφορίες καταγράφονται εκεί. Το αρχείο αυτό ζητείται συχνά από προγραμματιστές ή troubleshooters για διάγνωση προβλημάτων. Το αρχείο Xorg.log βρίσκεται στην διαδρομή /var/log/ και συνήθως έχει κάποια ονομασία όπως Xorg.0.log. Ίσως όμως πλέον να μην το βρείτε εκεί.

Το αρχείο αφαιρέθηκε – και αυτό έγινε επί σκοπόν, όχι κατά λάθος – και ενσωματώθηκε στο journal του systemd. Όσοι τρέχετε κάποια έκδοση όπως Fedora rawhide με GNOME 3.12 θα το έχετε ήδη διαπιστώσει. Η συγκεκριμένη αλλαγή θα έρθει σε όλα τα συστήματα με systemd και GNOME και φαντάζομαι από τα πρώτα θα είναι και το Αrch Linux. Ο GDM πλέον εκκινεί τον X server γράφοντας το αρχείο log του X στο journal του systemd και όχι στο /var/log/ .
Πως το βλέπουμε ;
Η παρακάτω εντολή θα σας δείξει τις τελευταίες 1000 γραμμές

journalctl -e /usr/bin/Xorg

Αυτό κάνει το switch -e. Δηλαδή, δείχνει τις τελευταίες 1000 γραμμές. Το journal κρατά ένα αρκετά μεγάλο backup περί τα 5 restart. Με το /var/log/ κρατούταν συνήθως 2-3 backup (ή και λιγότερα) του αρχείου, δίνοντας έτσι την ευχέρεια στον χρήστη να εξετάσει τυχών crash του συστήματος και αυτό να μπορεί να το κάνει μετά από επανεκκίνηση.
Δείτε την σελίδα τεκμηρίωσης του journalctl.

Συμβάλετε κι εσείς με ένα σχόλιο

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.