ΑΥΤΗ Η ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΕΧΕΙ ΓΙΝΕΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ ΠΡΙΝ!
Ο systemd, με πολύ απλά λόγια, είναι ένας system και service manager (daemon) για το Linux. Είναι συμβατός με τα sysV και LSB init scripts και όπως φαίνεται είναι ο βασικότερος service manager πλέον.
Τον χρησιμοποιούν πολλές μεγάλες διανομές, π.χ Fedora, Arch Linux, openSUSE… και θα τον χρησιμοποιήσουν (στο άμεσο μέλλον) και οι Debian & Ubuntu.
Καλό είναι λοιπόν να μαθαίνουμε 5-10 πράγματα για τον systemd.
Ένα νέο feature παρουσίασε πρόσφατα με ποστ του στο G+ ο Leannart Poettering (βασικός προγραμματιστής/developer του systemd) το οποίο, κάτω από προϋποθέσεις, καθιστά αχρείαστο το αρχείο fstab.
Το fstab (File Systems TaBle) αρχείο είναι ένα από τα βασικότερα σε ένα Linux σύστημα. Εκεί γράφονται οι καταχωρήσεις που διαβάζονται (συνήθως από κάποια boot scripts) κατά την εκκίνηση, για να βρεθούν και να προσαρτηθούν τα διαμερίσματα (partitions) που έχουμε φτιάξει. Το / (root) βασικό διαμέρισμα διαβάζεται από τον πυρήνα και μέσω της γραμμής linux (θα την δείτε στον GRUB). Ρίξτε του μια ματιά (cat /etc/fstab). Σε περίπτωση δε που χαλάσουμε αυτό το αρχείο θα καταλήξουμε με ένα unbootable σύστημα.
Αυτό που παρουσίασε ο Poettering είναι η (από την έκδοση 211) υποστήριξη του λεγόμενου Discoverable Partitions Specification. Το συγκεκριμένο feature θα μπορούν να εκμεταλλευτούν όλοι όσοι διαθέτουν συστήματα με UEFI και GPT (GUID Partition Table). Να θυμίσουμε εδώ πως το μεγαλύτερο ποσοστό (ίσως πάνω από 85%) των σύγχρονων υπολογιστών διατίθενται με UEFI και GPT.
Το συγκεκριμένο feature θα επιτρέπει στον systemd να ανακαλύπτει και να προσαρτά αυτόματα τα / root, /home, /srv, swap partitions τα οποία θα τα διαβάζει απευθείας από το GPT partition table, καθιστώντας έτσι και το fstab αρχείο, αλλά και την γραμμή linux= root αχρείαστες.
Αυτό το νέο feature σε συνδυασμό με το systemd-nspawn, θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως recovery tool , αφού θα είναι ικανό (με το κατάλληλο switch) να φορτώσει ολόκληρο το λειτουργικό (φανταστείτε κάτι σε chroot, αλλά πιο…virtualize) και να μπορείτε να δουλέψετε. Σε κονσόλα μεν, αλλά θα είναι λειτουργικό.
Καταλαβαίνετε πως η παραπάνω νέα λειτουργία κάνει ευκολότερη την «ζωή» των administrators που θα μπορούν με λιγότερο «κόπο» να δουλέψουν ακόμη και σε ένα «χαλασμένο» σύστημα.
Διαβάστε και μάθετε τον systemd, είναι ένας service manager που (θα) χρησιμοποιούν όλες οι μεγάλες διανομές και κάποια στιγμή θα σας χρειαστεί. Για αρχή δείτε στο εξαιρετικό Arch Wiki [ και κάνα χέρι βοηθείας για να να το μεταφράσουμε δεν βλάπτει :) ] και αν θέλετε να εμβαθύνετε.. προχωρήστε στην τεκμηρίωση.