Εγκατάσταση CrunchBang 11 «waldorf» – dual boot – με διαμέριση.

ΑΥΤΗ Η ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΕΧΕΙ ΓΙΝΕΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ ΠΡΙΝ!

Το CrunchBang Linux είναι μια διανομή βασισμένη στο Debian stable. Το Debian έχει χρησιμοποιηθεί ως βάση για πολλές διανομές. Μην ξεχνάμε την μεγαλύτερη από αυτές, το Ubuntu.

Το τελευταίο βέβαια, έχει ξεφύγει κάπως από την Debian «εξάρτησή» του, αλλάζοντας πολλά πράγματα (για άλλους προς το καλύτερο, για άλλους προς το χειρότερο). Στο παρακάτω ποστ, θα δούμε βήμα-βήμα πως μπορούμε να εγκαταστήσουμε το CrunchBang Linux έκδοση 11, codename: Waldorf, ως dual boot σε ένα σύστημα που περιέχει ήδη μια άλλη διανομή Linux.

Οι ελάχιστες διαφορές με το Debian Stable.
Πριν ξεκινήσουμε την εγκατάσταση, θα αναφέρουμε κάποιες διαφορές του CrunchBang με το Debian. Το CrunchBang περιέχει αυτούσια τα αποθετήρια stable του Debian. Εκτός αυτού όμως, έχει προ-ενεργοποιημένο και ένα δικό του αποθετήριο το οποίο περιέχει κάποια πακέτα, που άλλα τα αναπτύσσει η ομάδα του CrunchBang και άλλα όχι. Τα περιεχόμενα του CrunchBang αποθετηρίου μπορείτε να τα δείτε εδώ.

(Πιθανολογώ λόγω του out-of-the-box experience) Έχει προ-εγκατεστημένο τον adobe flash player.

Όσοι έχετε κάνει εγκατάσταση Debian, θα παρατηρήσετε και κάποιες άλλες διαφορές σε ότι αφορά το «στήσιμο» του συστήματος. Για παράδειγμα, δεν υπάρχει χρήστης root, αλλά το σύστημα είναι προ-ρυθμισμένο έτσι ώστε ο απλός χρήστης να αποκτά δικαιώματα υπέρ-χρήστη μέσω της sudo (όπως γίνεται και στο Ubuntu).

Γιατί να εγκαταστήσω CrunchBang ;
Γιατί είναι Debian Stable , με ότι αυτό συνεπάγεται. Δηλαδή, αν θέλετε ένα σταθερό σύστημα να κάνετε την δουλειά σας, το Debian Stable είναι ένα από τα οποία θα πρότεινα. Επίσης είναι αρκετά ελαφρύ και γρήγορο.
Γιατί είναι εύκολο στην χρήση και την εγκατάσταση (που θα δούμε παρακάτω). Θα το πρότεινα ακόμη και σε αρχάριους χρήστες. Παρόλο τον Openbox, ο οποίος είναι τρομακτικά παραμετροποιήσιμος, έχει ένα προ-ρυθμισμένο γραφικό περιβάλλον, πάρα πολύ ελαφρύ και εύχρηστο. Από εκεί και πέρα, όπως και σε κάθε άλλο γραφικό περιβάλλον, πρέπει να ψάξετε για τις ρυθμίσεις και πως να τις αλλάξετε. Γενικά, δεν είναι δύσκολο, αλλά μην περιμένετε αλλαγή ρυθμίσεων με απλά κλικ σε διάφορα κουμπάκια.

Εγκατάσταση

Κάντε κλικ επάνω στις εικόνες, αν θέλετε να ανοίξουν σε νέο παράθυρο και full μέγεθος.

Εκκινώντας από την εικόνα .iso (είτε την έχετε κάψει σε CD/DVD, είτε σε USB) πρώτη-πρώτη βλέπετε την παρακάτω εικόνα, όπου και επιλέγετε Install.

cb-begin
Στην συνέχεια επιλέγετε την γλώσσα εγκατάστασης (εμείς επιλέξαμε Αγγλικά).
cb-install-lang
Έπειτα επιλέγετε την τοποθεσία σας. Εδώ πατάμε στο Other, μετά στο Europe και μετά στο Greece. Έτσι θα ρυθμιστεί και το ρολόι σωστά.
cb-location
Στην συνέχεια τα locales. Εμείς το αφήσαμε ως είχε, United States. Μπορούμε να το κάνουμε configure εύκολα και μετά την εγκατάσταση.
cb-locales
Στην επόμενη εικόνα βλέπουμε την ρύθμιση για το πληκτρολόγιο (το αφήσαμε στο American English).
cb-keyboard-1
Αφού φορτώσει κάποια επιπρόσθετα στοιχεία από το .iso θα σας βγάλει την παρακάτω εικόνα όπου επιλέγετε το όνομα του υπολογιστή.
cb-user-4
Στην επόμενη εικόνα δίνουμε το full όνομά μας.
cb-user-3
Έπειτα, το username μας.
cb-user-2
Και τέλος τον κωδικό μας.
cb-user-1
Εδώ τώρα μπαίνουμε και στο πιο tricky κομμάτι της εγκατάστασης όπου είναι η διαμέριση. Υποθέτουμε πως έχουμε άλλο ένα λειτουργικό εγκατεστημένο (το Ubuntu) και αυτό που θέλουμε να κάνουμε είναι, να δημιουργήσουμε ένα dual boot. Θα πρέπει λοιπόν να συρρικνώσουμε το διαμέρισμα στο οποίο βρίσκεται το Ubuntu έτσι ώστε να αφήσουμε ελεύθερο χώρο για να εγκατασταθεί το CrunchBang.
Επιλέγουμε Manual.
cb-part-12
Έπειτα, επιλέγουμε το διαμέρισμα που είναι εγκατεστημένο το Ubuntu, στο παράδειγμά μας το #1 , με μέγεθος 6.4GB.
cb-part-select
Στην συνέχεια θα επιλέξουμε resize, έτσι ώστε να συρρικνώσουμε το διαμέρισμα.
cb-part-resize
Επιλέγουμε το μέγεθος το οποίο θέλουμε να γίνει το υπάρχων διαμέρισμα. Δηλαδή αν επιλέξουμε 3.4GB, θα γίνει τόσο και θα μείνουν άλλα 3GB για να εγκατασταθεί το CrunchBang. Προσέξτε ότι σας προειδοποιεί πρώτα, πως ότι αλλαγή έχει γίνει, δεν θα μπορεί να… ξε-γίνει. Επιλέγουμε Yes στο ερώτημα για να προχωρήσουμε.
cb-resize-part2
Στην επόμενη εικόνα, γράφουμε το μέγεθος το οποίο θέλουμε να γίνει το υπάρχων διαμέρισμα. Δηλαδή, αν επιλέξουμε 3.0GB (στο παράδειγμά μας), τότε το υπάρχων διαμέρισμα από 6.4 θα γίνει 3.0GB και θα μείνουν άλλα 3.4GB για να εγκατασταθεί το CrunchBang.
cb-partitioning-6
Αφού τσεκάρουμε ότι όλα είναι εντάξει, προχωράμε παρακάτω. Θα δούμε ένα FREE SPACE το οποίο το επιλέγουμε και πατάμε continue. Μετά θα επιλέξουμε Create a new partition και μετά το μέγεθος και έπειτα Primary. Προσέξτε εδώ πως στο παράδειγμά μας έχουμε ήδη swap διαμέρισμα. Αν εσείς δεν έχετε, τότε στο μέγεθος του νέου διαμερίσματος επιλέξτε ένα μικρότερο μέγεθος (και όχι όλο), έτσι ώστε να μείνει πάλι free space για να το μετατρέψετε σε Swap. Η τελική εικόνα θα είναι κάπως έτσι.
cb-part-end
Επιλέγουμε Done setting up the partition και προχωράμε. Αφού ελέγξουμε ότι όλα είναι εντάξει, δηλαδή να έχουμε ένα / (root partition) και ένα swap partition (δεν έχει σημασία αν το swap είναι από άλλο Linux λειτουργικό) κάνουμε κλικ στο Finish partitioning and write changes to the disk και κλικ στο continue.
cb-part-end2
Θα σας ζητήσει ξανά να τσεκάρετε τα διαμερίσματα και να πατήσετε Yes και μετά continue. Αφού το κάνετε και αυτό, το πιο δύσκολο (ας το πούμε) κομμάτι της εγκατάστασης πέρασε. Από εκεί και πέρα θα σας ρωτήσει ακόμη κάποια πράγματα και αυτό ήταν. Δεν θα προσθέσω άλλες εικόνες εδώ (δεν χωράνε κιόλας) παρά μόνον δυο ακόμη. Εκεί που θα σας ρωτήσει που θα εγκατασταθεί ο grub (bootloader). Αν θέλετε ο grub του CrunchBang να αντικαταστήσει τον grub του άλλου Linux λειτουργικού ( Ubuntu στο παράδειγμά μας) τότε επιλέγουμε Yes. (Φυσικά αν έχετε Windows αντί για άλλο Linux λειτουργικό, θα επιλέξετε Yes, οπωσδήποτε). Αν δεν θέλουμε όμως, τότε επιλέγουμε No και γράφουμε χειροκίνητα να εγκατασταθεί ο grub κάπου αλλού. Π.χ στο διαμέρισμα (και όχι δίσκο) που εγκαταστήσαμε το CrunchBang. (στο παράδειγμά μας /dev/sda3 #3).
CB-grub-1
cb-grub-2

Αυτό ήταν. Μόλις ολοκληρωθεί η εγκατάσταση θα σας ζητήσει να κάνετε επανεκκίνηση. Τότε θα πρέπει να δείτε είτε τον grub του CrunchBang, είτε τον grub του άλλου Linux λειτουργικού (αναλόγως τι επιλέξατε προηγουμένως). Φυσικά, αν επιλέξατε να παραμείνει ο grub του άλλου Linux λειτουργικού που έχετε, θα πρέπει να κάνετε μια ανανέωση έτσι ώστε να εντοπίσει το CrunchBang. Επίσης, όλα τα παραπάνω με το partitioning (διαμέριση) μπορείτε να τα αποφύγετε, αν επιλέξτε να εγκατασταθεί μόνο το CrunchBang, διαγράφοντας οτιδήποτε άλλο (λειτουργικό ή μη) από τον δίσκο σας.
Βοήθεια για το CrunchBang μπορείτε να βρείτε στο Official φόρουμ(αγγλικά) και επίσης υπάρχει ένα θέμα στο φόρουμ της Ελληνικής κοινότητας Ubuntu.

Αν όλα τα παραπάνω σας βολεύει να τα παρακολουθήσετε σε βίντεο, δείτε παρακάτω.

Advertisement

Συμβάλετε κι εσείς με ένα σχόλιο

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.