SME – Διαχείριση όλων των cloud λογαριασμών (Linux).

ΑΥΤΗ Η ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΕΧΕΙ ΓΙΝΕΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ ΠΡΙΝ!

Ο αποθηκευτικός χώρος στο Cloud που δίνουν (δωρεάν – για αρχή τουλάχιστον) διάφορες υπηρεσίες και οι προσφορές (βλ Copy,UbuntuOne,SkyDrive..κλπ) έχουν καταστήσει τους λογαριασμούς cloud πολλούς και διάφορους για κάθε χρήστη.

Πέντε GB εδώ, δυο GB εκεί, με αρκετούς cloud λογαριασμούς για να αποθηκεύουμε και να διαμοιραζόμαστε αρχεία, επιθυμώντας έχουμε πρόσβαση σε αυτούς σχεδόν από παντού. Ωστόσο, κάποιες ασυμβατότητες (όπως π.χ SkyDrive σε Linux) δεν επιτρέπουν την πλήρη πρόσβαση από όλα τα λειτουργικά συστήματα. Τουλάχιστον όχι μέσω κάποιου Client. Έτσι, η διαχείριση των λογαριασμών μας από ένα μέρος γίνεται δύσκολη και βαρετή μερικές φορές.

Εδώ έρχεται να δώσει λύση το SME (StorageMadeEasy) το οποίο είναι συμβατό με αρκετές cloud υπηρεσίες και διαθέτει έναν client που μπορεί να εγκατασταθεί σε Windows όσο και σε Linux & Android.

Η υπηρεσία Storage Mage Easy ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ λογισμικό ΕΛ/ΛΑΚ

Δεν πρόκειται για ανοιχτού κώδικα λογισμικό (όσο έψαξα τουλάχιστον, δεν βρήκα κάποιον διαθέσιμο κώδικα), αλλά πακετάρει τον client για αρκετές διανομές Linux (.deb, .rpm πακέτα είναι διαθέσιμα).

Τα Linux cloud tools (όπως τα αναφέρει στην επίσημη σελίδα) διαθέτουν μια πλειάδα από ευκολίες και είναι συμβατά με τις περισσότερες διανομές, καθώς και με τις περισσότερες cloud υπηρεσίες. Για προσωπική χρήση υπάρχει δωρεάν πλάνο (free plan) με κάποιους περιορισμούς όμως που τους αναφέρω παρακάτω. Δείτε στην επίσημη σελίδα με ποιες υπηρεσίες είναι συμβατά τα Linux Cloud toos: http://storagemadeeasy.com/LinuxDrive/

Αν θέλετε κάτι παραπάνω από απλή διαχείριση, όπως π.χ κρυπτογράφηση, τότε διατίθενται πακέτα επί πληρωμή όπως για παράδειγμα το Personal Cloud

Δημιουργία Λογαριασμού

Θα πρέπει να φτιάξετε έναν λογαριασμό στο SME. Επισκεφτείτε την σελίδα εδώ και επιλέξτε όποιο plan σας ταιριάζει. Στο Free plan σας δίνει 5GB χώρο δωρεάν στο Amazon S3 , προσέξτε όμως ότι υπάρχουν κάποιοι περιορισμοί στο Free plan. Μπορεί μεν να υποστηρίζει 30+ cloud λογαριασμούς, αλλά υπάρχει ένα όριο διαχείρισης των λογαριασμών στην δωρεάν έκδοση. Δηλαδή, μπορείτε να προσθέσετε μέχρι τρεις λογαριασμούς για διαχείριση και επιπλέον να μετακινήσετε αρχεία μέχρι 2GB το μήνα(limited bandwidth). Όλα αυτά γίνονται στους δικούς τους servers, οπότε έχουν και το δικαίωμα να θέτουν περιορισμούς. Τέλος, αν αποφασίσετε να δημιουργήσετε λογαριασμό, κάντε το με τον EU server (και όχι τον US, εκτός και αν είστε Αμερική).
Πηγαίνοντας στην σελίδα με τα plans και κάνοντας scroll προς τα κάτω, θα δείτε ένα κουμπί Compare Plan Features. Πατήστε το (+) για να δείτε τι προσφέρουν, καθώς και τους περιορισμούς που έχετε στο Free Plan.

Η εγκατάσταση είναι εύκολη, δεν έχει κάτι το αξιοσημείωτο. Απλά κατεβάστε το ανάλογο πακέτο από την σελίδα και εγκαταστήστε το χρησιμοποιώντας τον διαχειριστή εγκατάστασης πακέτων της διανομής σας. Να σημειώσω εδώ ότι υπάρχουν κάμποσες εξαρτήσεις που πρέπει να εγκατασταθούν μαζί με το binary πακέτο, για να δουλέψει σωστά. Χρησιμοποιώντας τον διαχειριστή πακέτων θα πρέπει να είναι ικανός να τραβήξει τις κατάλληλες εξαρτήσεις.

Διαχείριση cloud λογαριασμών

Αφού τελειώσει επιτυχώς η εγκατάσταση, θα δείτε 3 αρχεία να έχουν εμφανιστεί στις εφαρμογές σας. Αυτά είναι και τα λεγόμενα Linux Cloud Tools. SME Client , SME Explorer, SME Sync Center. Πάμε όμως να κάνουμε μερικές ρυθμίσεις.

Ανοίξτε το SME Client. Εκεί θα δημιουργήσουμε έναν φάκελο ο οποίος θα γίνει mount (μέσω του FUSE για όσους ξέρουν) και από εκεί θα γίνεται η διαχείριση των cloud αρχείων-λογαριασμών μας. Στο παράδειγμα μας, έχω δημιουργήσει έναν φάκελο ονόματι Cloud μέσα στον προσωπικό μου κατάλογο (home).

Ανοίγοντας τον SME Client επιλέξτε τον server (eu.storagemadeeasy) το username σας και το password. Μετά πατάτε στο browse και να επιλέξετε τον φάκελο που φτιάξαμε (Cloud) και τέλος επιλέξτε MOUNT. Εκεί, περιμένετε λίγο μέχρι να κάνει τις απαραίτητες ενέργειες και θα σας ειδοποιήσει με μήνυμα Success όταν προσαρτηθεί επιτυχώς.

SME-Client

O SME Explorer είναι απλά ένας διαχειριστής αρχείων και φακέλων που διαθέτει το SME. Ωστόσο, αφού ο ναυτίλος δουλεύει καλά, δεν βρήκα λόγο να τον χρησιμοποιήσω. Μέσω του SME Explorer υποτίθεται ότι μπορείτε να προσθέσετε providers, αλλά δεν νομίζω πως δουλεύει σωστά. (σε μένα δεν δούλεψε). Καλύτερα να προσθέσετε providers μέσω του λογαριασμού σας στην ίδια την υπηρεσία (μέσω browser). Θα το δούμε παρακάτω.

SME-Explorer

Το SME Sync Center σας παρέχει κάποια εργαλεία για το πως θα γίνεται ο συγχρονισμός των αρχείων σας.

SME-Center

Προτείνω τις αρχικές ρυθμίσεις να τις κάνετε από την ίδια την υπηρεσία μέσω browser. Μετά, μπορείτε να κάνετε την διαχείριση από το Desktop σας.

Προσθήκη provider

Πάμε να προσθέσουμε έναν provider (SkyDrive). Αφού κάνουμε login στην σελίδα : http://eu.storagemadeeasy.com/ , πατάμε στο Add a Cloud Provider και επιλέγουμε από την λίστα το SkyDrive API. Εκεί φυσικά, θα μας ζητήσει username και κωδικό του Microsoft λογαριασμού μας και έπειτα (αφού δώσουμε την σχετική άδεια) θα δούμε τα αρχεία μας από το Skype στον κατάλογο που έχουμε δημιουργήσει και έχουμε κάνει mount (Cloud τον ονομάσαμε στο παράδειγμά μας). Αυτό ήταν.
Προσέξτε πως αναλόγως τον provider έχετε και ένα όριο ανεβάσματος (upload) αρχείων. Π.χ η Microsoft μέσω του SkyDrive API σας επιτρέπει αρχεία μεγέθους έως 100MB.

SME-add_provider

Tip:
Αν σας «σπάνε τα νεύρα» οι default φάκελοι που δημιουργεί το SME και θέλετε να τους διαγράψετε, απλά δεν μπορείτε. Μπορείτε όμως να τους κρύψετε. Μέσω του SME File Manager και online, δηλαδή πηγαίνοντας εδώ: http://eu.storagemadeeasy.com/filemanager/ , μπορείτε πατώντας στο FM Settings να κάνετε Hide τους Default φακέλους.

Εν ολίγοις αυτό είναι το SME και βασικά προτείνεται (συνήθως) για λογαριασμούς όπως το SkyDrive (και όσους το χρησιμοποιούν) και θέλουν να το διαχειρίζονται μέσω Linux. Ωστόσο, οι δυνατότητες είναι αρκετές, πολύ περισσότερες και θα ήταν άδικο να περιορίσουμε το SME μόνο για SkyDrive σε Linux, όμως… δεν είναι δωρεάν. Για έναν πλήρη οδηγό χρήσης δείτε το SME Wiki

Advertisement

Συμβάλετε κι εσείς με ένα σχόλιο

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.