Streaming με XBMC σε android (από Ubuntu)

ΑΥΤΗ Η ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΕΧΕΙ ΓΙΝΕΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ ΠΡΙΝ!

Σε αυτό το tutorial, θα δούμε πως μπορούμε να κάνουμε streaming τις ταινίες (ή τραγούδια) που έχουμε στον υπολογιστή μας, στο android mobile ή hdmi stick.

Αυτός ο τρόπος θα εξασφαλίσει πως δεν θα μετακινούμε συνεχώς το υλικό μας σε δίσκους ή σε κάρτες (sd) προκειμένου να μπορούμε να το δούμε
(ή ακούσουμε) στην συσκευή android που έχουμε.

Το πρόγραμμα που θα χρειαστεί να εγκαταστήσουμε στην android συσκευή μας είναι το γνωστό XBMC. Ένα καταπληκτικό media center το οποίο διαθέτει και .apk αρχείο για android. Δεν βρίσκεται ακόμη στο market , καθώς θεωρείται beta, όμως μετά από δοκιμές που έχω κάνει μου φάνηκε αρκετά σταθερό και λειτουργικό (μια φορά κράσαρε μόνο).

Το παραπάνω το έχω δοκιμάσει σε ένα HDMI stick που έχω (είναι αυτό) , η ROM που έχω αυτή τη στιγμή είναι η official και η παρακολούθηση μέσω XBMC streaming είναι ικανοποιητική. Δεν θα πω ότι είναι super – φοβερή – κλπ, αλλά ικανοποιητική (για μένα). Στο video processing (μέσω stream),φυσικά και δεν παίζει ρόλο μόνο το πρόγραμμα ή το δίκτυο αλλά και η συσκευή. Το hardware. Οπότε αναλόγως την συσκευή σας θα δείτε και θα κρίνετε μόνοι σας. Φαντάζομαι δηλαδή ότι αν είχα ένα τετραπύρηνο HDMI stick το video processing θα ήταν καλύτερο (πιο smooth).

Εγκατάσταση XMBC

Απλά πάτε στην σελίδα του XBMC και κατεβάστε το .apk αρχείο (για android (ARM)). Εγκαταστήστε το στην android συσκευή σας μέσω ενός apk manager/installer.

Κοινόχρηστος φάκελος

Πάμε τώρα στο Ubuntu. Εδώ θα δημιουργήσουμε έναν κοινόχρηστο φάκελο. Έναν φάκελο που θα διαμοιραζόμαστε μέσω samba στο δικό μας δίκτυο (LAN). Ότι αρχεία «πετάμε» εκεί θα είναι κοινόχρηστα με τους υπολογιστές που είναι συνδεδεμένοι στο δίκτυό μας.
Εγκαθιστούμε το απαραίτητο πακέτο samba. Ανοίγουμε ένα τερματικό (CTRL+ALT+T) και δίνουμε την εντολή

sudo apt-get install samba

Κάνουμε ένα logout/login (ή επανεκκίνηση) για να ενεργοποιηθεί η υπηρεσία διαμοιρασμού.
Έπειτα ανοίγουμε τον διαχειριστή αρχείων (files) και δημιουργούμε έναν νέο φάκελο. Ας τον ονομάσουμε «streaming». Πάμε πάλι στο τερματικό και δίνουμε έναν κωδικό στον χρήστη μας για τον διαμοιρασμό.

sudo smbpasswd -a «όνομα χρήστη»

όπου «όνομα χρήστη» το αντικαθιστούμε με το όνομα χρήστη μας. Θα μας ζητήσει να γράψουμε έναν νέο κωδικό (2 φορές). Τον κωδικό αυτόν θα τον χρειαστούμε στην συνέχεια στο XBMC.

Γυρνάμε πάλι στον διαχειριστή αρχείων και κάνουμε δεξί κλικ στον φάκελο που δημιουργήσαμε. Πατάμε στο properties και στην (συνήθως) τελευταία καρτέλα θα δούμε το «Local Network Share». Εκεί κλικάρουμε στο «share this folder» και μετά στο «create share». Από εκείνη την στιγμή και μετά ότι «ρίχνουμε» σε αυτόν τον φάκελο είναι τοπικά κοινόχρηστο.

XMBC-andro3

Ρίξτε κάνα τραγούδι ή βίντεο εκεί για να τεστάρουμε και το XBMC.

XMBC και ανίχνευση/εύρεση του φακέλου

Ανοίγοντας το XBMC στην android συσκευή μας (την πρώτη φορά ίσως αργήσει λίγο) θα πατήσουμε στο VIDEOS. Στην επόμενη οθόνη πατάμε στο «files» και μετά στο «add video». Εκεί θα πρέπει να επιλέξουμε το «Windows Network (SMB)». Τότε και αφού σκανάρει για λίγα δευτερόλεπτα θα βρει το δίκτυο μας. «WORKGROUP» είναι το default όνομα. Πατάμε εκεί και θα εμφανίσει το όνομα του υπολογιστή μας. Πατώντας πάλι θα πρέπει να δούμε τον κοινόχρηστο φάκελο που φτιάξαμε.
Για να έχουμε πρόσβαση εκεί, θα πρέπει να δώσουμε το όνομα χρήστη μας και τον κωδικό που δημιουργήσαμε προηγουμένως. Μπορούμε να κλικάρουμε να θυμάται τον κωδικό (είναι βολικό για να μην τον γράφουμε συνεχώς). Αυτό ήταν και το τελευταίο βήμα. Πλέον το XBMC έχει πρόσβαση στον κοινόχρηστο φάκελό μας και μπορούμε να κάνουμε streaming ότι βρίσκεται εκεί μέσα.

XBMC-andro2

Δεν έχω δοκιμάσει ταινίες με ξεχωριστούς υπότιτλους για να δω αν τους υποστηρίζει σωστά, αν και πρέπει. Μην ξεχνάμε πως το XBMC θεωρείται από τις καλύτερες σουίτες αναπαραγωγής ήχου/εικόνας.

Να μην ξεχάσω να πω, ότι κάποια στιγμή κατά την διαδικασία που προσθέτετε τον φάκελο θα σας ζητήσει να σκανάρει το περιεχόμενο και πρέπει να ορίσετε εσείς τι βρίσκεται εκεί μέσα(ταινίες ή μουσική..κλπ). Είναι ασφαλές να το κάνετε μιας και η βάση δεδομένων των ταινιών είναι και αυτή open και συντηρείται από χρήστες σαν εμάς.

Σε περίπτωση που δεν γνωρίζετε το XBMC , διαβάστε ένα πολύ καλό άρθρο παρουσίασης στο OSArena . Αν και το άρθρο αναφέρεται σε εγκατάσταση του XBMC σε Ubuntu (και όχι σε android) δείχνει αναλυτικά πολλές από τις λειτουργίες του οι οποίες είναι κοινές, ανεξάρτητα από το λειτουργικό σύστημα, καθώς και διάφορα tips & tricks.

Καλό streaming !

Advertisement

Συμβάλετε κι εσείς με ένα σχόλιο

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.