Ubuntu και προσωπικά δεδομένα(privacy)

ΑΥΤΗ Η ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΕΧΕΙ ΓΙΝΕΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ ΠΡΙΝ!

Πολύς λόγος έχει γίνει (και συνεχίζει να γίνεται) από αρκετούς περί του Ubuntu και των προσωπικών δεδομένων(privacy) των χρηστών του.

Ο λόγος που συζητιέται κάτι τέτοιο είναι οι πρόσφατες ενέργειες της Canonical να συμπεριλάβει από default στην διανομή την αναζήτηση online αποτελεσμάτων στον Dash, καθώς και στην νέα έκδοση 13.10 τα δεκάδες νέα scopes που έχουν προστεθεί.

Για ποιο λόγο συμβαίνει αυτό;

Δεν έχω κάποια εσωτερική πληροφόρηση και πιθανότατα δεν χρειάζεται κάποιος να έχει κάτι τέτοιο για να καταλάβει τι θέλει να πετύχει η Canonical με αυτά τα νέα features. Θέλει να κάνει τον Dash ένα μοναδικό εργαλείο χρήσης. Να μπορεί ο χρήστης να ψάχνει online από το ίδιο του το desktop, να μπορεί ακόμη και να ψωνίζει online από εκεί.
Δεν αντιλέγω στο πιθανό σενάριο να υπάρχει κάποια συμφωνία με την Amazon (χρηματική). Εταιρίες είναι εξάλλου και οι δυο. Οπότε ας αφήσουμε τα σενάρια επιστημονικής φαντασίας και ας εξετάσουμε τα πιο «γήινα» σενάρια.

opt-in και opt-out

Το opt-in και opt-out είναι οι πολιτικές που ακολουθούν διάφορες εταιρίες για τα προϊόντα που διαθέτουν. Η Canonical αποφάσισε να πάει με την opt-in πολιτική όπου σημαίνει πως ο χρήστης δεν αποφασίζει αν οι συγκεκριμένες υπηρεσίες θα είναι ενεργοποιημένες ή όχι. Είναι από default ενεργοποιημένες. Σε αυτό θα συμφωνήσω με κάποιους που λένε πως η opt-out πολιτική θα ήταν πολύ καλύτερη. Δηλαδή η online αναζήτηση να ήταν απενεργοποιημένη από default και να την ενεργοποιούσε ο χρήστης (αν ήθελε). Πιθανότατα για την opt-in πολιτική που ακολουθείται τώρα, να ευθύνεται το λεγόμενο usability. Για άλλους μετρά περισσότερο το usability από το «άσε τον χρήστη να αποφασίσει».

Η προειδοποίηση

Και σε αυτό το θέμα υπάρχει διαφωνία μεταξύ των χρηστών Linux και των χρηστών Ubuntu. Ναι, έτσι έχουμε ξεκινήσει να καταντάμε.. Το Ubuntu και όλοι οι υπόλοιποι (χρήστες Linux). Υπάρχει σχετική προειδοποίηση στον Dash κάτω δεξιά (ένα μικρό «i» , από το Info) όπου πατώντας το ανοίγει η σχετική πολιτική προσωπικών δεδομένων. Δυστυχώς το έγγραφο δεν μπορεί να μεταφραστεί σε άλλη γλώσσα – είναι στα Αγγλικά – (πιθανών λόγω την νομικής του υπόστασης ; ). Πάντως στο Launcphad δεν υπάρχει προς μετάφραση.
Η διαφωνία που υπάρχει σε αυτό το θέμα είναι πως η προειδοποίηση θα έπρεπε να είναι πιο εμφανής και προσωπικά συμφωνώ και σε αυτό. Η Γαλλική κοινότητα Ubuntu μάλιστα, προχώρησε και σε περισσότερο δραστικά μέτρα ξεκινώντας το δικό της project στο launcphad, το οποίο στοχεύει στην άμεση προειδοποίηση για την online αναζήτηση. Μια προειδοποίηση που κανένας δεν μπορεί να την παραβλέψει. (αποκλείεται να μην την δεις δηλαδή). Υπάρχει ολόκληρο session στο περασμένο UDS όπου ονομάστηκε Limiting Surveillance . Εκεί θα δείτε και την παρουσίαση της ιδέας από κάποιον εκπρόσωπο της Γαλλικής κοινότητας Ubuntu.(από το 42ο λεπτό και μετά).
Προσωπικά αμφιβάλλω αν η Canonical θα αποφασίσει να συμπεριλάβει το συγκεκριμένο από default στο Ubuntu, ωστόσο η συζήτηση και μόνο δείχνει ένα ενδιαφέρον. Ποια άλλη εταιρία θα επέτρεπε συζήτηση για τον «περιορισμό της παρακολούθησης» των χρηστών ;
Δείτε το σχετικό confirmed bug στο Launcphad
Και μια εικόνα του σχετικού project όπως το έχουν φτιάξει οι Γάλλοι

dpi-en

Ιδέα: Να έφτιαχνε η Ελληνική κοινότητα Ubuntu ένα iso με το παραπάνω ενσωματωμένο και μεταφρασμένο ;

Το project είναι ενεργό και βρίσκεται εδώ.

Απενεργοποίηση και απεγκατάσταση

Η όλη κουβέντα λοιπόν γίνεται για την πολιτική opt-in που ακολουθεί η Canonical στα συγκεκριμένα features που προσθέτει στο Ubuntu, καθώς και στην έλλειψη μιας εμφανούς προειδοποίησης στον Dash. Αν θέλετε να απενεργοποιήσετε όμως αυτές τις υπηρεσίες για οποιονδήποτε λόγο, αυτό γίνεται αρκετά εύκολα.

Απενεργοποίηση

Πατάμε στον Dash και γράφουμε: Privacy , ανοίγουμε το μενού privacy (ή security & privacy) και κλικάροντας στο search απενεργοποιούμε (OFF) το online search. Τέλος.

Απεγκατάσταση

Αν θέλουμε να απεγκαταστήσουμε τις υπηρεσίες καθώς και να τις απενεργοποιήσουμε (ταυτόχρονα), τότε ακολουθούμε τις οδηγίες μέσω τερματικού στο fixubuntu.com . Την σελίδα για την οποία πρόσφατα έγινε ένας μικρός χαμός, λόγω άλλων πολιτικών της Canonical. (βλ → σχετικό άρθρο)

Συμπέρασμα

Ας μην «διυλίζουμε τον κώνωπα και καταπίνουμε την κάμηλον» λοιπόν. Όταν χρησιμοποιούμε υπηρεσίες όπως Google, λειτουργικά όπως Android και άλλο software που δεν γνωρίζουμε καν τι κάνει (π.χ κλειστό λογισμικό – flash player – skype ή cloud υπηρεσίες τρίτων..κλπ).
Φυσικά και δεν υποστηρίζω ότι η Canonical είναι καμιά «αγία». Εταιρία είναι και θέλει να κάνει την δουλειά της(μην το ξεχνάμε ποτέ αυτό), κύριος στόχος όμως δεν νομίζω ότι είναι τα προσωπικά δεδομένα των χρηστών. Όπως επίσης το ότι χρησιμοποιεί μόνον ανοιχτό λογισμικό και περιβάλλεται από μια κοινότητα χρηστών όπου δεν είναι όλοι fans(δεν καταπίνουν ότι τους δοθεί αμάσητο), δεν της επιτρέπει να κάνει ότι γουστάρει, τουλάχιστον στα κρυφά.

Advertisement

Συμβάλετε κι εσείς με ένα σχόλιο

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.