Αναβάθμιση από Ubuntu 12.10 κατευθείαν σε 13.10 (ή και 14.04 LTS)

ΑΥΤΗ Η ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΕΧΕΙ ΓΙΝΕΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ ΠΡΙΝ!

Με τις νέες περιόδους υποστήριξης των εκδόσεων Ubuntu, προκύπτει ένα εύλογο ερώτημα. Αφού η 13.04 θα λήξει πριν την 12.10, πως θα αναβαθμίσουν οι χρήστες οι οποίοι έχουν 12.10 ακόμη ;

Το Ubuntu 13.04 λήγει τον Ιανουάριο του 2014, ενώ η 12.10 λήγει τον Απρίλιο του 2014. Αυτό το παράδοξο έχει προκύψει από την πρόσφατη αλλαγή στην διάρκεια υποστήριξης των μη-LTS εκδόσεων όπου από 18 μήνες έχει γίνει πλέον 9.

Η αλλαγή αυτή ξεκίνησε από την 13.04, ενώ η 12.10 είχε κυκλοφορήσει ήδη με την παλιά πολιτική υποστήριξης. Οπότε και έχουμε το εύλογο ερώτημα: «Πως θα αναβαθμίσουν οι χρήστες οι οποίοι χρησιμοποιούν την 12.10 όταν αυτή λήξει ; » αφού η 13.04 (η επόμενη στην σειρά έκδοση) θα έχει ήδη λήξει και αυτή ;

Το Ubuntu ακολουθεί μια πολιτική αναβάθμισης ανά μια έκδοση. Δηλαδή μπορείτε να αναβαθμίσετε από την 12.04 LTS στην 12.10 μετά στην 13.04 …κλπ. Το μόνο που «επιτρέπεται» είναι η απευθείας αναβάθμιση από μια LTS έκδοση σε μια άλλη. Π.χ από την 12.04 LTS απευθείας στην 14.04 LTS. Για τις υπόλοιπες μη-LTS εκδόσεις, ισχύει το «αναβάθμιση ανά μια έκδοση». Φυσικά και εδώ δεν μιλάμε για power users ή hard core λινουξάδες, αλλά για απλούς/νέους χρήστες.

Το ερώτημα έθεσε ένας χρήστης στο AskUbuntu και η απάντηση ήρθε από τον Steve Langasek, developer του Ubuntu και υπεύθυνο ανάπτυξης των εκδόσεων. Μπορούμε λοιπόν να θεωρήσουμε την απάντηση ως Official ; (μάλλον).

Yes, just as upgrades from LTS to LTS are supported, upgrades from an intermediate release to the next LTS are supported.

Historically this is only supported by manually changing your apt sources since update-manager / do-release-upgrade require you to go step by step.

But since 13.04 will go end of life before 12.10, we will need to skip over 13.04 in the upgrade path. This will be implemented on the server (and with an SRU of the update-manager package to 12.10) to show the direct upgrade as an available option.

Οπότε, με κώδικα ο οποίος θα ενσωματωθεί στον update-manager θα υποστηριχθεί η αναβάθμιση με jump (να το πούμε έτσι) της έκδοσης η οποία έχει λήξει. Ιστορικά, λέει ο Langasek, αυτό υποστηριζόταν αλλάζοντας το sources.list, ωστόσο αν προσπαθήσετε να κάνετε αναβάθμιση μέσω του sources.list παραλείποντας μια έκδοση, είναι πιθανό (στο Ubuntu τουλάχιστον) να «σπάσει» το σύστημα. Πράγμα που μάλλον εξαρτάται και από το τι πακέτα έχετε εγκαταστήσει.

Προσωπικά θα το δοκιμάσω με την 13.04 την οποία θα αναβαθμίσω στην 14.04 LTS (παραλείποντας την 13.10) , ωστόσο δεν το προτείνω σε όλους.

Σε ότι αφορά την απάντηση σε αυτό το εύλογο ερώτημα, θα δούμε πως θα πάει όταν έρθει η ώρα και πόσα «σπασίματα» θα έχουμε (αν έχουμε).

Advertisement

Συμβάλετε κι εσείς με ένα σχόλιο

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.