Kubuntu 13.10 – Πιο γρήγορο, πιο σταθερό, πιο ελαφρύ (;)

ΑΥΤΗ Η ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΕΧΕΙ ΓΙΝΕΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ ΠΡΙΝ!

Δεν είμαι «φίλος» του Kubuntu.
Γενικά το KDE δεν είναι (δεν ήταν) από τα περιβάλλοντα που με έλκυαν. Εκ πρώτης όψεως μοιάζει αρκετά με περιβάλλον Windows 7. (φυσικά και δεν είναι κάτι τέτοιο)

Επίσης η συμπεριφορά των προγραμματιστών του και αυτών που το αναπτύσσουν δεν με βρίσκει σύμφωνο.
Πέραν αυτών όμως, επειδή δοκιμάζω σχεδόν κάθε νέα έκδοση *buntu που βγαίνει, έφτιαξα προσφάτως ένα multisystem USB , που περιείχε Ubuntu Gnome, Ubuntu Unity,Kubuntu και μερικές ακόμη. Όλα 13.10 development branch.

Καθώς έβλεπα τις διανομές, μου έκανε εντύπωση το Kubuntu. Πρώτα το δοκίμασα στο Desktop, αλλά μιας και το desktop θεωρείται (ακόμη τουλάχιστον) κάπως δυνατό μηχάνημα (4πύρηνος επεξεργαστής – SATA III σκληρός – 8GB RAM DDR3 – Nvidia GT430 2GB..) , είπα να το δοκιμάσω και στο Laptop.
To Laptop είναι ένα μετρίου βεληνεκούς μηχάνημα με Intel Core i3 2πύρηνο επεξεργαστή, 4GB RAM DDR3, σκληρό δίσκο στις 5400 στροφές και κάρτα Intel 2ης γενιάς (OpenGL 2.1)
Το είχα δοκιμάσει παλιότερα και ειλικρινά είχα απογοητευτεί από το πόσο αργό και προβληματικό ήταν. Αν θυμάμαι καλά ήταν η έκδοση KDE(libs) 4.8. (τώρα το Kubuntu 13.10 έχει KDE 4.11.1)

kubuntu2

Λοιπόν, για να μην τα πολυλογούμε, το εγκατέστησα στο Laptop. Αυτό ήταν το αποτέλεσμα. Πραγματικά καμία σχέση με ότι ήξερα και την εντύπωση που είχα αποκομίσει για το KDE (Kubuntu).
Αρκετά πιο γρήγορο, τόσο γρήγορο που δεν το πίστευα, πολύ πιο όμορφο, ειδικά η οθόνη εκκίνησης.
Το δοκιμάζω από εχθές το βράδυ ακατάπαυστα (δεν έχει κλείσει καθόλου το Laptop) και δεν υπάρχει ούτε μια αναφορά λάθους (παρόλο το development branch – 13.10 = υπό ανάπτυξη).

kubuntu-login-screen

Έτσι είπα να αφιερώσω ένα ποστ εδώ στο blog, γιατί η αλήθεια πρέπει να λέγεται.
Τι και αν οι προγραμματιστές είναι αυθάδεις, τι και αν το Kubuntu έχει επιλέξει ακριβώς τον αντίθετο δρόμο από αυτόν της Canonical (δεν θα υποστηρίξει ποτέ τον Mir, αλλά τον Wayland), τι και αν υπήρχαν (ή ίσως και να υπάρξουν και στο μέλλον) προστριβές περί της άδειας χρήσης του ονόματος *buntu, τι και αν η Canonical έδιωξε τον έναν προγραμματιστή που υποστήριζε το Kubuntu.. ας μην συνεχίσω με τα «τι και αν..».
Η αλήθεια είναι αλήθεια.. αντικειμενικά (ή υποκειμενικά βάσει δικών μου δοκιμών) το Kubuntu έχει πλέον αλλάξει εντελώς. Όχι δεν έχει αλλάξει το γραφικό περιβάλλον, έχει αλλάξει κάτι στον κώδικα και την ανάπτυξη του Kwin (προφανώς) που το κάνει πλέον ίσως ελαφρύτερο και από το XFCE, ή τουλάχιστον ίδιο σε απόκριση. (χωρίς πλάκα)

Ένα μεγάλο μπράβο από εμένα σε όσους αναπτύσσουν το Kubuntu και προτείνω ανεπιφύλακτα να το δοκιμάσετε, δεν είναι ανάγκη να το εγκαταστήσετε, φτιάξτε ένα Live και δοκιμάστε το.
Μπορείτε να το κατεβάσετε από εδώ → http://cdimage.ubuntu.com/kubuntu/daily-live/current/
Να επαναλάβω πως είναι η δοκιμαστική έκδοση αυτή (13.10) και βρίσκεται υπό ανάπτυξη ακόμη.
Το παραπάνω λινκ πιθανών θα αλλάξει όταν η έκδοση γίνει σταθερή.

Καλές δοκιμές.

3 σκέψεις σχετικά με το “Kubuntu 13.10 – Πιο γρήγορο, πιο σταθερό, πιο ελαφρύ (;)

  1. Oντως εχουν κανει εξαιρετικη δουλεια κ μπραβο τους . Για μενα εδω καιρο ειναι το βασικο μου DE !!!

  2. το εβαλα και εγω εχτες στο pc. βρηκες ακρη με τις επιλογες του? εγω χαθηκα

    1. Αν δεν έχεις χρησιμοποιήσει ξανά KDE, θέλει ψάξιμο. Ξεκίνα από το System Settings που τα περιέχει όλα. Ψάξε τα σιγά-σιγά και θα τα βρεις.

Συμβάλετε κι εσείς με ένα σχόλιο

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.