Εθελοντική Προσφορά

ΑΥΤΗ Η ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΕΧΕΙ ΓΙΝΕΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ ΠΡΙΝ!

6358775623_4cd2ba34a2_z

Τι εννοούμε άραγε λέγοντας «Εθελοντική προσφορά» ; Τι έχουμε στο πίσω μέρος του μυαλού μας ;
Είναι άραγε ο εθελοντισμός συνώνυμο με την ανιδιοτέλεια ; Κατά τη γνώμη μου θα έπρεπε να είναι.

Φυσικά εδώ δεν θα ασχοληθούμε πολύ με ορολογίες και τι ακριβώς σημαίνουν αυτές, αλλά θα ασχοληθούμε με την Εθελοντική προσφορά στο Ubuntu και πως, κατά τη γνώμη μου βέβαια, θα έπρεπε να είναι.

Η προσφορά σε ένα λειτουργικό σύστημα και ειδικά στο Ubuntu, μπορεί να γίνει με πολλούς τρόπους. Από την συγγραφή κώδικα (αν είστε προγραμματιστής), την βοήθεια νέων χρηστών, μέχρι και την μετάφραση μιας γραμμής από την Αγγλική στην Ελληνική γλώσσα.

Γιατί όμως να προσφέρω στο Ubuntu ;
Εδώ είναι η ερώτηση κλειδί, όπου εμπλέκεται κατά κάποιο τρόπο και ο εθελοντισμός, η ανιδιοτέλεια και άλλες τέτοιες έννοιες.

Έχετε κάτσει ποτέ να απαντήστε στην παραπάνω ερώτηση ;
Προσωπικά την έχω απαντήσει από την αρχή. Η απάντηση είναι: γιατί μου αρέσει. Είναι το χόμπι μου. Από παλιά ήταν το χόμπι μου να βοηθάω νέους χρήστες ή στην επίλυση διαφόρων προβλημάτων. (Ακόμη και όταν ασχολούμουν με Windows). Αυτό μου αρέσει να κάνω, αυτό κάνω. Τέλος. Τόσο απλό.
Και γιατί ρε μεγάλε διάλεξες το Ubuntu και όχι κάποια άλλη διανομή ;
Γιατί με αυτό ξεκίνησα και με αυτό συνεχίζω. Μου φαίνεται απλό και αρκετά εύκολο όλο το σύστημα προσφοράς (contribution) που έχουν στήσει. (βλ Launchpad). Έπειτα εδώ εμπλέκεται με κάποιο τρόπο και το φόρουμ της κοινότητας ubuntu-gr. Είναι ένας καλός τόπος για να ξεκινήσεις. Ένας ζωντανός τόπος (σε άλλο άρθρο θα έγραφα «ένας ζωντανός οργανισμός») για να συνεχίσεις.

Από την δική μου σκοπιά λοιπόν, η προσφορά κάποιου ο οποίος έχει επιλέξει να συγκαταλέγει τον εαυτό του στους Εθελοντές του Ubuntu, πρέπει να είναι πλήρως ανιδιοτελής. Πέρα από κάθε προσωπικό σκοπό και όφελος. Είτε αυτό το όφελος είναι άμεσο (χρηματικό), είτε έμμεσο (θα το δούμε στην συνέχεια αυτό το έμμεσο).

Η αναγνώριση είναι ένα σημαντικό θέμα για κάποιον εθελοντή. Κάποιον ο οποίος δεν ζητά τίποτε απολύτως, αλλά μόνο προσφέρει. Προσφέρει χωρίς να το χτυπάει συνεχώς, χωρίς να προσπαθεί να το διαφημίσει με οποιονδήποτε τρόπο. Η αναγνώριση λοιπόν πρέπει να έρθει και θα έρθει. Ο διαδικτυακός κόσμος έχει εφεύρει διάφορα «εργαλεία» αναγνώρισης.
Αναλόγως τα ποστ σε ένα φόρουμ, παίρνεις και κάποια «αξιώματα». Όχι αξιώματα στην αλήθεια δηλαδή, αλλά καταλαβαίνετε τι εννοώ. Ένας νέος χρήστης είναι newbie user , ενώ εσείς έχετε πλέον γίνει power user (ή κάτι άλλο). Στο Launchpad του Ubuntu υπάρχει το karma. Αυτός είναι και ο σκοπός του. Είναι έξυπνα φτιαγμένο έτσι ώστε να προτρέπει τους χρήστες να προσφέρουν συνεχώς και περισσότερο. (Το karma μειώνετε μέρα με την μέρα αν σταματήσεις να συμμετέχεις).
Τέτοιες μέθοδοι είναι αρκετές πιστεύω για την αναγνώριση κάποιου που συμμετέχει και προσφέρει με τον έναν ή τον άλλο τρόπο. Θα μου πείτε «προσφέρει και κόσμος που δεν συμμετέχει σε φόρουμ ή Launchpad» . Ναι, θα έρθει και η δική τους αναγνώριση με άλλο τρόπο. Είναι σίγουρο.

Η αναγνώριση λοιπόν πρέπει να είναι, εκτός από την «αμοιβή» ενός εθελοντή και το κίνητρο για να προσφέρει όσο περισσότερο γίνεται. Το κίνητρο για να συνεχίσει να προσφέρει. Μέχρι εδώ όμως.
Η δήθεν εθελοντική προσφορά με απαίτηση αμοιβής με έμμεσο τρόπο απλά δεν είναι εθελοντική προσφορά.
Εδώ ερχόμαστε σε αυτό που λέγαμε προηγουμένως.(ότι θα το αναφέρουμε παρακάτω ; )
Υπάρχουν λοιπόν αρκετοί (κατά την γνώμη μου) «εθελοντές» οι οποίοι αναλόγως με το πόσο καιρό έχουν προσφέρει, αρχίζουν και αποκοτούν δικαιώματα. Έτσι από μόνοι τους. Έτσι επειδή «ξέρεις εγώ ρε πόσο καιρό έχω προσφέρει ; Ξέρεις τι έχω κάνει για το Ubuntu ; » . Δεν με ενδιαφέρει να μάθω ρε μεγάλε, γιατί μόλις μου το χάλασες (το ενδιαφέρον).
Η απαίτηση αμοιβής γίνεται με διάφορους τρόπους . Έμμεσα πάντα.
Ένας προγραμματιστής μετά από κάποιο χρονικό διάστημα έχει την απαίτηση να συμπεριληφθεί η αλλαγή που έκανε στο πρόγραμμα με το έτσι θέλω.
Ένας μεταφραστής θα μεταφράσει την γραμμή έτσι όπως θέλει αυτός και αν του την αλλάξει κάποιος… την πάτησε.
Ένας ενεργός χρήστης σε φόρουμ θα απαιτήσει να γίνει το δικό του και να υπολογίζονται τα ποστ του για «χρυσάφι».
Ο ενεργός εθελοντής (γενικότερα) μπορεί να έχει μέχρι και απαιτήσεις του στυλ «φτιάξε μου αυτό το bug γιατί ο υπολογιστής μου δεν δουλεύει».

Μπα, δεν γίνεται έτσι όμως. Όταν αρχίσουν να υπάρχουν απαιτήσεις (μορφή έμμεσης αμοιβής), θα αρχίσουν και τα προβλήματα, όταν βέβαια αυτές δεν ικανοποιηθούν.

Μην έχετε απαιτήσεις λοιπόν. Μην θέλετε ντε και καλά να περάσει το δικό σας, επειδή έχετε προσφέρει 2-3-5-10 χρόνια στο Ubuntu ή σε ένα φόρουμ ή σε μια λίστα ή σε μια κοινότητα γενικότερα. Σεβαστείτε ακόμη και του πιο νέους χρήστες. Πείτε βέβαια την γνώμη σας αλλά μην προσπαθείτε να την επιβάλλετε. Δημοκρατικά πάντα, όταν η πλειοψηφία πάρει μια απόφαση ακολουθήστε την με σεβασμό (ακόμη και αν διαφωνείτε). Μην σταματήσετε να προσφέρετε και να κάνετε αυτό που σας αρέσει, επειδή δεν ικανοποιήθηκε ένα αίτημα σας. Γυρνάμε σελίδα – πάμε παρακάτω.
Εξάλλου προσφέρετε σε ένα λειτουργικό σύστημα. Ένα λειτουργικό σύστημα που σύμφωνα με τα στατιστικά το χρησιμοποιούν 20 εκ. χρήστες σε όλο τον κόσμο. Δείτε το έτσι, την μεγάλη εικόνα (the big picture).

Συμβάλετε κι εσείς με ένα σχόλιο

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.